FAQ: Oneerlijke praktijken

Snuister hier in onze antwoorden op vragen van consumenten. Wie weet zit uw probleem er tussen en hebt u meteen uw antwoord! Toch niet gevonden? Neem contact op met onze juridische dienst (02 542 33 46 of formulier). Onze dienstverlening is gratis.

Nee. Wij hebben al heel wat klachten ontvangen over valse loterijen, voornamelijk uit Spanje (El Gordo, La Primitiva, European Lottery Commission, …).

Deze ondernemingen zijn 100% fictief. Om de zogezegde “prijs” te ontvangen, vragen de oplichters u eerst een bepaald bedrag te betalen om de belastingen, bankkosten, verzendingskosten, verzekeringskosten, … te dekken. Dit is duidelijk oplichterij! Betaal niet want u ziet dit geld nooit meer terug. De zogezegde “prijs” zult u ook nooit ontvangen.

We raden u aan om niet in te gaan op dit soort brieven. U kunt niet winnen met de loterij als u niet deelgenomen hebt.

Western Union is wereldwijd actief op het vlak van geld versturen. Via Western Union kunt u contant geld versturen naar meer dan 200 landen.

Opgelet: deze betalingsmethode is niet erg veilig. De bestemmeling heeft enkel de transfercode, verkregen via de verzender, nodig om het geld te innen. De identiteit van de persoon die het geld int, wordt niet steeds gecontroleerd.

Oplichters kennen de werkmethode van Western Union en maken van deze relatief anonieme methode gebruik om mensen op te lichten: ze sluiten een verkoopstransactie af met een consument en vragen hem met Western Union te betalen. Nadien verdwijnen ze met het geld in het niets. Opgelet: Western Union biedt geen enkele bescherming aan de verzender van het geld en is niet aansprakelijk in geval van oplichting.

Western Union raadt zijn klanten zelf aan om deze betalingsmethode enkel te gebruiken voor geldtransfers naar bekenden (familie, vrienden). Western Union kunt u beter niet gebruiken voor betalingen op het internet, omdat je de verkoper niet persoonlijk kent.
.
Er zijn steeds meer bedrieglijke sites te vinden op het internet die tickets verkopen voor sport- en andere evenementen. Een zwarte lijst opstellen is onmogelijk omdat deze websites voortdurend verdwijnen om dan weer onder een andere naam op te duiken.

Wees dus voorzichtig wanneer u onlinetickets koopt. Controleer of u op een site koopt die gemachtigd is om de tickets te verkopen. Vaak vindt u die informatie op de website van de organiserende instantie. U kunt ook op forums nakijken of de website betrouwbaar is. Blijf echter voorzichtig want forums zijn vaak anoniem.
Het ECC heeft meerdere klachten ontvangen over bedrijven die deze oneerlijke praktijken hanteren: European City Guide, Construct Data, Dad Gmbh, Nova Channel, Registre Internet Belge, GPV, Guide de la ville, …

Onderaan het formulier dat de handelaar moet invullen, staat in kleine, bijna onleesbare lettertjes een vermelding die stelt dat men door het terugsturen van het document instemt met het afsluiten van een contract met een looptijd van 3 jaar voor een bedrag van €700 tot €1000 per jaar.

Als u zo’n brief ontvangt, stuur dan het formulier niet terug. Deed u dit al, betwist dan de factuur die u ontving. Stuur een aangetekende brief naar het bedrijf waarin u het misleidende karakter van het formulier aanklaagt en een annulering van de factuur en het contract eist. Ga na of de AD Controle en Bemiddeling (de vroegere Economische inspectie) al klachten ontving over dit bedrijf. Indien dit het geval is, kan de AD Controle en Bemiddeling je meedelen of er al een dossier werd geopend bij het parket. Zo ja, dan kan je je klacht toevoegen. Laat de firma weten welke stappen u ondernam en dat u de resultaten van het onderzoek van het parket afwacht.
We hebben al verschillende klachten ontvangen over Nederlandse websites die tickets verkopen voor sport- en culturele evenementen. In hun algemene verkoopsvoorwaarden vermelden deze bedrijven dat de prijs vermeld op de tickets kan verschillen van de prijs waaraan ze verkocht worden. Deze praktijk, die in België verboden is, is wel toegelaten bij onze noorderburen. Lees aandachtig de algemene verkoopsvoorwaarden van de webwinkel die u interesseert.

Onze Nederlandse collega’s raden de volgende websites aan omdat zij tickets verkopen in naam van de organisatoren van de evenementen aan door hen vastgestelde prijzen:

www.ticketmaster.nl
www.ticketbox.nl
www.topticketline.nl
www.ticketpoint.nl
www.ntk.nl
www.aub.nl
www.easyticket.nl

De volgende Nederlandse websites bepalen de verkoopprijzen van de tickets zelf, waardoor de prijs hoger kan zijn dan de prijs vermeld op de tickets:

www.budgetticket.nl
www.onlineticketshop.nl
www.ticketunlimited.nl
www.tickets4u.nl
www.worldticketshop.com
We hebben al veel klachten ontvangen van personen die opgelicht werden bij de aankoop van een wagen op het internet. De verkoper vraagt de koper het geld te storten op de rekening van de transportfirma, die de som (zogezegd) blokkeert totdat de wagen geleverd is. Maar eenmaal dat de koper het geld stort, verdwijnen de transportfirma en de verkoper in het niets. De wagen wordt nooit geleverd.

Werd u slachtoffer van een dergelijke oplichting, dan kunt u enkel klacht indienen bij de politie. De kans dat u uw geld terugziet is heel klein. Onderzoek naar dergelijke fraudegevallen op internationaal niveau zijn moeilijk te voeren.

Ga omzichtig tewerk wanneer u online een wagen koopt om dergelijke valstrikken te vermijden. Wees op uw hoede wanneer de verkoper een transportfirma voorstelt zeker als het om een Engelse gaat. Controleer of de transportfirma wel degelijk bestaat. Bezoek de website. Kijk na of het adres, het telefoonnummer (geen gsm-nummer) en het btw-nummer op de site vermeld zijn.

Betaal nooit de volledige prijs voor de levering maar onderhandel over een voorschot. Wees op uw hoede wanneer de prijs uitzonderlijk voordelig is in vergelijking met de op de markt gangbare prijzen. Ga indien mogelijk de wagen controleren. Gezien het om een dure aankoop gaat, is een verplaatsing de moeite en het geld waard.

Vermijd ook betalingen via Western Union. Deze betaalwijze is niet erg veilig (zie vraag 2). Kies voor betalingen met de kredietkaart. Dan bent u beschermd bij fraude of oplichting.
Wees op je hoede. Dit is waarschijnlijk een geval van phishing. Dit is een techniek die oplichters gebruiken om persoonlijke gegevens te ontfutselen met als doel je identiteit frauduleus te gebruiken. De phisher probeert het slachtoffer ervan te overtuigen om vrijwillig zijn informatie prijs vrij te geven, door zich uit te geven als een betrouwbare instantie, zoals bv. een bank of de werkgever. Ga dan ook nooit in op mails waarin onbekenden je persoonlijke of vertrouwelijke informatie vragen. De kans is immers groot dat zij die gegevens zullen misbruiken. Ontvang je dergelijk bericht, neem dan contact op met de betreffende instantie en controleer de echtheid van dit bericht.
In het verleden hebben we veel klachten ontvangen van consumenten die het slachtoffer werden van dergelijke bedrieglijke praktijken o.a. van de firma’s TV Direct Distribution, TV Direct Santé, Just 4 You of Les Indispensables. De gedupeerden hebben ondanks hun bestelling nooit de geldprijs ontvangen. Wanneer zij die firma’s om uitleg vroegen, bleek dat ze nooit echt gewonnen hadden maar dat ze enkel het recht hadden om deel te nemen aan de loterij. Wees dus voorzichtig wanneer u dergelijke brieven ontvangt.
Dit is duidelijk een poging tot oplichting. De oplichters nemen per telefoon contact op met consumenten en doen zich voor als vertegenwoordigers van een internationale loterij zoals Euromillions. Zie bieden de consumenten de mogelijkheid deel te nemen aan een loterij waarvoor ze enkel hun kredietkaartnummer moeten doorgeven.

Wees voorzichtig wanneer men uw bankgegevens telefonisch vraagt om misbruik te vermijden.

Wanneer u uw kredietkaartnummer doorgaf aan een derde of als u vermoedt dat met uw kredietkaart een verdachte transactie uitgevoerd werd, neem dan zo snel mogelijk contact op met de uitgever van je kredietkaart. Die zal dan de zaak onderzoeken en overgaan tot een “charge back” of terugstorting als de klacht gegrond bleek.

We raden u aan om ook een klacht in te dienen op de website meldpunt.belgie.be, een initiatief van o.a. de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en de Federale politie.