Schuldvordering ontvangen van eCollect AG of Themys & Dyke? Ontdek onze tips

Laatst aangepast op 22-11-23.

Het Europees Centrum voor de Consument België ontvangt de laatste tijd veel klachten van consumenten die een schuldvordering ontvingen van het incassobureau eCollect AG en het advocatenbureau Themys & Dyke die optreden in naam van Novalnet AG. Novalnet is op haar beurt een betaaldienst die werkt in opdracht van een aantal datingssites gevestigd in verschillende Europese landen.

Consumenten geven aan dat zij intekenen op een lidmaatschap of een proefabonnement van 14 dagen bij een van die datingsites. Achteraf ontdekken ze dat dit abonnement stilzwijgend verlengd wordt en dat ze vaak ongevraagd vastzitten aan een tweede abonnement bij een andere datingsite zoals Hongarije, Slovakije en Ierland.

Kan dat zo maar en moeten zij betalen?

We bieden u een klare kijk aan de hand van drie vragen:

Wat is het probleem?

Consumenten aanvaardden een betalend abonnement bij een datingsite maar zitten ongevraagd en zonder dat ze er erg in hadden vast aan een betalend abonnement voor een tweede datingsite. Is dit wat ook u overkwam? Voor het eerste abonnement ontving u wellicht een automatische bevestigingsmail. De kans is groot dat die in uw spambox belandde. Deze mail zegt dat uw lidmaatschap leidt tot een nieuwe inschrijving bij een andere datingsite.

Is dit wettelijk?

Dit is een afgedwongen aankoop en dus onwettig. U hebt immers nooit uitdrukkelijk ingestemd voor dit lidmaatschap. Voor dit tweede abonnement hoeft u dan ook niets te betalen.

Laat u dus niet op stang jagen door eCollect AG, Themys & Dyke of een ander incassobureau of advocatenkantoor. Ook niet als die met een rechtszaak dreigt. Wij hebben de Belgische Economische Inspectie intussen over deze praktijken geïnformeerd.

Goed om te weten: noch een incassobureau noch een deurwaarder kan u tot betaling dwingen zolang u niet door een rechtbank bent veroordeeld.

Wat nu? Ons advies

Afhankelijk van uw scenario moet u andere stappen ondernemen. Daarom moet u eerst enkele zaken uitklaren:

  1. Is het eerste abonnement geldig?
  2. Welk bedrijf zit achter uw abonnement?
  3. Hoe kunt u de schuldvordering betwisten?
  4. Hoe kunt u een geldig abonnement opzeggen?

1. Is mijn eerste abonnement geldig?

Voordat u een betaling met recht en rede betwist, moet u nagaan of uw abonnement correct is afgesloten. Uw abonnement is geldig als de datingsite voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet de datingsite duidelijk:

  • informeren over de prijs, de looptijd van het abonnement en de uiterste opzegdatum.

  • informeren over uw herroepingsrecht van minimum 14 dagen.
    Dit moet voor het sluiten van de overeenkomst en in de bevestigingsmail. Ook moet u uitdrukkelijk instemmen om de dienst onmiddellijk na het afsluiten van de overeenkomst te starten. Meestal moet u daarvoor tijdens het aanmelden een vakje aanvinken. Gebeurde dit niet of kan de datingsite dit niet aantonen, dan mag de datingsite u niets aanrekenen voor de diensten die ze u leverde tijdens de bedenktijd van 14 dagen.

  • aangeven dat u op het punt staat in te tekenen op een betalend abonnement.
    Dit moet door een duidelijke en ondubbelzinnige tekst op een bestelknop die aangeeft dat u moet betalen. Is dat niet het geval? Dan is het abonnement nietig en hoeft u niets te betalen. Staat er een vakje met betaalverplichting al aangevinkt en vinkte u het niet uit? Dit is onwettig en kan niet tot een betalend abonnement leiden.

  • aangeven of het abonnement stilzwijgend verlengd wordt.
    Dit moet op een duidelijke en in het oog springende manier. Al hangen de modaliteiten af van het land van de datingsite. Richt de datingsite zich duidelijk tot Belgische markt, dan moet die de Belgische regels naleven. De datingsite moet u op de stilzwijgende verlenging wijzen vóór u met hem een overeenkomst sluit en dit
    • in vetgedrukte letters
    • in een kader
    • los van de tekst
    • op de eerste pagina van de overeenkomst.

Voldoet uw abonnement niet aan al deze voorwaarden? Volg de instructies hieronder in punt 2 en punt 3 en schrijf dat u niet betaalt omdat het abonnement dat u afsloot niet rechtsgeldig is.

Is uw abonnement wel rechtsgeldig maar wilt u het opzeggen? Dat kan ook maar volgens de voorwaarden van het contract.

2. Welk bedrijf zit achter uw abonnement?

Welke datingsite achter uw abonnement zit, vindt u in de welkomst- of bevestigingsmail die misschien in uw spambox beland is.

  • Niets ontvangen?
    Meld dit aan het incassobureau en vraag voor een bewijs van uw beweerde overeenkomst.

  • Bevestigingsmail ontvangen?
    Controleer met welke datingsite u een overeenkomst aanging en zeg deze overeenkomst op via e-mail. Zo hebt u een schriftelijk bewijs. Het e-mailadres vindt u op de contactpagina van de datingsite.

3. Hoe kunt u de schuldvordering betwisten?

U hebt twee opties.

Stuur een e-mail naar de datingsite en eCollect AG/Themys & Dyke

Met behulp van deze voorbeeldbrief kunt u de datingsite en eCollect AG op uw rechten wijzen. Kies het scenario dat voor u past.

  • Betwist de automatische verlenging.
    U hebt uw abonnement tijdig opgezegd maar u ontving toch een betalingsaanmaning van eCollect AG? Laat per mail naar [email protected] weten dat u het niet eens bent met de automatische verlenging en u dus niet zult betalen.

  • Betwist het ongewenste tweede lidmaatschap.
    Een aanvaarding van een betalend lidmaatschap betekent niet dat u akkoord gaat met een betalend lidmaatschap op een andere datingsite. Werd u tijdens de bestelprocedure niet (duidelijk) geïnformeerd over dit tweede betalende abonnement of kreeg u het automatisch, betwist dan zeker dit tweede abonnement. Voor deze onwettige afgedwongen aankoop hoeft u niets te betalen.

  • Betwist de aanmaning die u ontving van het advocatenkantoor Themys & Dyke.
    U kunt daarvoor gebruikmaken van onze voorbeeldbrief en die per e-mail ([email protected]) of per post verzenden.

Weet dat eCollect u niet meer mag lastigvallen nadat u een gemotiveerde en schriftelijke betwisting stuurde. eCollect moet immers de van de Belgische wet over de minnelijke invordering van schulden van de consument respecteren.

Contacteer uw bank

  • Betaalde u met een eenmalige domiciliëring?
    Vraag een terugbetaling aan uw bank.

  • Betaalde u met uw kredietkaart?
    Contacteer de uitgever van uw kredietkaart en vraag een terugbetaling via de charge back-procedure.

Goed om te weten: de betaling betwisten geldt niet als opzeg van uw abonnement. Contacteer daarvoor ook de datingsite.

4. Een geldig abonnement opzeggen

Blijkt uw abonnement geldig maar wilt u opzeggen? Enkel uw profiel verwijderen of uw kredietkaart blokkeren volstaat meestal niet.

  • U zegt op tijdens de bedenktijd van 14 dagen?
    Controleer in de voorwaarden hoe u de overeenkomst kunt herroepen (bv. per e-mail, brief) en welke informatie u moet verstrekken (bv. uw e-mailadres, uw persoonlijke code).

  • Uw bedenktijd is voorbij?
    Lees de voorwaarden van de datingsite na hoe u eventueel uw overeenkomst nog kunt beëindigen.

Deze voorbeeldbrieven helpen u alvast op weg om uw abonnement op te zeggen.

Goed om te weten: uw registratie op een datingsite stopzetten, lukt niet altijd kosteloos. ECC België legt uit en geeft tips.