twitter facebook
Nieuwsbrief van 27 januari 2017
 
Aliaz Cooperation: 800 klachten over ongevraagde leveringen in 2016
Aliaz Cooperation SIA zorgde in 2016 voor bijna 800 klachten bij ECC België die de Economische Inspectie informeerde. Intussen gaat Aliaz Cooperation SIA gewoon door met haar misleidende praktijken. ECC Legt uit wat gedupeerden kunnen ondernemen.
Lees verder

Luxstyle

Slachtoffers van LuxStyle ontvangen een aanmaning van IO International Collections uit Hong Kong. Er is geen gerechtelijke uitspraak, maar het gaat om een minnelijke invordering. Hiervoor heeft dit bedrijf in België geen toelating gekregen. Onwettig dus!

Lees verder

Europese acties in autoverhuursector
De afgelopen jaren klaagden steeds meer consumenten over Goldcar en andere autoverhuurbedrijven bij het ECC-Net. Dit zette de Europese Commissie in 2014 al aan tot actie die resulteerde in transparante en betere voorwaarden van 5 grote autoverhuurbedrijven en twee miljoen euro boete voor autoverhuurder Goldcar.
Lees verder

Online-geschil? Online-procedure!
Er kan wel eens iets misgaan wanneer u iets koopt, ook online. Maar wat als overleg met de verkoper niets oplost? Dan kunt u terecht bij een buitengerechtelijke geschillenbeslechtingsinstantie die u vindt op het ODR-platform.
Lees verder

Online beleggingen
Onlangs stonden we even met de mond vol tanden. Een consument vertelde ons dat hij was ingegaan op een online beleggingsaanbod in diamanten voor 500.000 euro. De consument vraagt zijn geld terug maar geen reactie meer van de firma. Toch is de website nog steeds online. Hij vreest dat hij zijn geld kwijt is, wat zeer waarschijnlijk zo zal zijn. En hij is zeker niet de enige! ECC geeft raad waarmee u valkuilen kunt vermijden.
Lees verder

Onlineverkoop e-sigaretten
Sinds dinsdag 17 januari 2017 mogen webwinkels in België geen elektronische sigaretten en navullingen meer verkopen. Dit geldt zowel voor Belgische als buitenlandse webshops. U mag dus online geen e-sigaretten meer kopen, ook niet bij een buitenlandse webshop. En hoe zit het elders in Europa?
Lees verder

Gegevensbescherming

Uw persoonsgegevens veilig stellen, dat doet u best elke dag. Niet alleen op 28 januari, de internationale dag van de gegevensbescherming. Maar wat houdt dat nu precies in?

Lees verder

Voorbeeldbrief
Spijt van een aankoop op internet of per telefoon? Het geleverde product voldoet niet aan uw verwachtingen? Geen paniek: u hebt in de meeste gevallen veertien dagen bedenktijd. Hoe uw herroepingsrecht gebruiken? Eenvoudig. Gebruik onze voorbeeldbrief, vul hem aan en stuur hem naar de handelaar.
Lees verder

Vraag van de maand
Ik kocht een nieuwe auto maar heb me bedacht. Kan ik die aankoop nog opzeggen?
Lees verder
 


In 't kort
  • ECC Duitsland waarschuwt dat frauduleuze ‘ticket inspecteurs’ aan het ‘werk’ zijn in de Berlijnse S-Bahn. Wordt u beboet omdat u niet het juiste ticket kocht of verkeerd valideerde, vraag dan een betaalbewijs. Krijgt u dit niet? Verwittig de politie.
  • Vliegtickets doorverkopen is verboden, zo besliste een Nederlandse rechtbank in twee zaken aangespannen door TradeYourTrip en twee passagiers tegen KLM die hen de doorverkoop van hun tickets verbood. De rechter herhaalde dat een pakketreis, inclusief vlucht doorverkopen, wel mag mits betaling van de administratiekosten.
  • België gaat binnenkort de toeslag verbieden die u soms moet betalen voor een betaling met een betaalkaart. Handelaars mogen dus weldra geen kosten meer aanreken voor een betaling met bijvoorbeeld een kredietkaart.
  • Verkopers vervangen defecte goederen onder garantie vaak door een 'refurbished' of opgeknapt exemplaar. De rechtbank in Amsterdam oordeelde echter dat u van een iPhone mag verwachten dat die niet al na acht maanden stuk is. Apple moest het kapotte toestel vervangen door een nieuw.
 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be