Autopech met uw huurauto

Alles is mogelijk op de baan: autopech, een ongeval, een verkeersovertreding met uw huurauto,  … Bespaar uzelf onnodige stress en weet op voorhand wat u in die gevallen moet doen. ECC België maakt u wegwijs.

Autopech: huurauto met panne

Stel: u bent rustig aan het rijden. Tot de motor plots begint te sputteren, en er rook wegglipt van onder de motorkap. Autopech! Met een huurauto nog wel!

Contacteer onmiddellijk de bijstandsdienst of het verhuurkantoor zoals voorzien in het huurcontract. Respecteer de te volgen procedure in het contract.

Ga ook na of u bij autopech met uw huurauto recht hebt op een vervangwagen.

Heeft uw huurauto na autopech een technische tussenkomst nodig? En is de panne niet te wijten aan uw eigen nalatigheid (bv. verkeerde bandenspanning)? Dan hoeft u daarvoor niets te betalen.

Opgelet: Begint er plots een lampje te branden op uw dashboard? Maakt de wagen een ongewoon geluid? Of valt u iets anders op? Breng dan meteen het verhuurkantoor op de hoogte. Doet u dat niet? Dan valt latere autopech met de huurauto helemaal onder uw eigen verantwoordelijkheid.

Ongeval met uw huurauto: actie!

Bij een ongeval onderneemt u het best meteen actie – precies zoals bij autopech met de huurauto dus. 

Vul altijd samen met de tegenpartij een aanrijdingsformulier in. Dat is vooral belangrijk als u in uw recht bent. Want zonder dat document legt het verhuurkantoor de verantwoordelijkheid automatisch bij u. En krijgt u de reparatiefactuur of betaalt u de franchise.

Informeer altijd bij de verhuurder naar de procedure die u moet volgen. En dek uzelf bovendien in door ter plaatse aan de garagist een prijsschatting te vragen voor de reparatie – als u daarvoor de kans krijgt. Zo hebt u iets in handen als u de kosten wilt aanvechten die het kantoor aan u doorrekent.

Verkeersboete in plaats van motorpech?

U ontsnapt met uw huurauto niet aan snelheidsboetes of andere bekeuringen. Het verhuurkantoor bezorgt u elke boete en telt er vaak nog administratieve kosten bij. Dat mag het alleen doen als dit in de overeenkomst staat.

De verhuurder of de autoriteit stuurt u het originele proces-verbaal van de inbreuk op de wegcode. Betwist u de overtreding? Volg dan de bezwarenprocedure van de instantie die de boete oplegde.

Verschijnen er toch onterechte kosten op uw factuur? ECC België helpt u om juist te reageren.