Duurzaam consumeren

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Europese Commissie. En op die van de Europese consumenten zo blijkt uit het Scorebord consumentenvoorwaarden 2019: meer dan de helft denkt aan het milieu bij het winkelen. U ook?

Ondernemingen, bedrijven en verkopers spelen graag in op de trend van duurzaam consumeren. Met milieuclaims zoals ‘ecologisch’, ‘groen’ en ‘CO2-neutraal’ proberen ze consumenten te overtuigen om hun producten te kopen. Maar zijn die claims waar, nauwkeurig en voldoende onderbouwd met bewijs? Of te groen om waar te zijn? Met deze vijf tips kunt u valse milieuclaims doorprikken.

In het kader van de Green Deal voor Europa, die een klimaatneutraal Europa tegen 2050 beoogt, heeft de Europese Commissie maatregelen genomen om de circulaire economie te bevorderen.

Zo is het Europese energielabel sinds 1 maart 2021 volledig herzien en vereenvoudigd. Het is toepasbaar in heel Europa en helpt u bij het maken van een bewuste keuze bij uw aankopen van elektrische toestellen.

Ook sinds 1 maart 2021 hebt u het ‘recht op reparatie’ van huishoudtoestellen zoals koelkasten, wasmachines, wasdrogers en vaatwassers is. Fabrikanten en importeurs zijn nu verplicht een reeks essentiële onderdelen ter beschikking te stellen van professionele reparateurs en consumenten gedurende ten minste 7 tot 10 jaar nadat het laatste toestel van een model in de EU in de handel is gebracht.

Een universele lader voor elektronische toestellen moet vanaf eind 2024 bijdragen tot het verminderen van elektronisch afval. U kiest dan zelf of u bij een nieuw toestel een nieuwe lader wilt kopen of niet.