Beperkingen op reizen van en naar België

Laatst aangepast op 21-04-21.

Sinds 19 april verbiedt België niet langer niet-essentiële reizen maar raadt ze wel sterk af. Wat houdt dat nu precies in? Wat zijn de gevolgen als u een reis hebt gepland naar een land in een oranje of rode zone?

Welke reizen zijn zijn toegestaan?

U woont in België?

U mag opnieuw reizen! Bij uw terugkomst in België moet u wel een aantal formaliteiten vervullen. Welke? Dat vatten we voor u samen. En verlies de regels en formaliteiten op uw reisbestemming niet uit het oog. Sommige landen verbieden de toegang of leggen maatregelen op zoals een PCR-test of een quarantaine. Meer informatie over de geldende inreisbeperkingen en -voorwaarden leest u op de websites van de FOD Buitenlandse Zaken en van de Europese Unie.

U verblijft niet in België?

Uw reis is een:

 • niet-essentiële reis
  Hebt u de nationaliteit van een EU-lidstaat of van een land in de Schengenzone en verblijft u ook in dat land? Dan mag u naar België reizen. Dit geldt ook voor personen die verblijven in een 15-tal niet-Europese landen zoals Canada, Australië, Japan en de Maghreblanden.
 • essentiële reis
  U mag ongeacht uw woonplaats naar België reizen.

Wie naar België reist moet, een aantal formaliteiten vervullen.

Goed om te weten: Toeristische en recreatieve reizen vallen onder ‘niet-essentiële reizen’. Essentiële reizen zijn bv. reizen om professionele of gezinsredenen.

Al gereserveerd? Wat nu?

Naar waar en onder welke voorwaarden mag u reizen vanaf 19 april? Volg hiervoor het advies van de FOD Buitenlands Zaken en hou rekening met de kleurcodes (groen, oranje en rood). Kleurt een reisbestemming rood? Dan is reizen naar dat land niet verboden, wel zeer sterk afgeraden.

Hebt u een georganiseerde pakketreis geboekt? We moeten onderscheid maken tussen verschillende gevallen:

 • Hebt u via een Belgisch reisbureau of organisator geboekt?
  Kreeg uw reisbestemming een negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse zaken? Uw reis wordt hoogstwaarschijnlijk geannuleerd. U hebt dan recht op een terugbetaling van uw reis.
 • Hebt u via een buitenlands reisbureau of touroperator geboekt?
  Uw reis vertrekt uit België maar uw reisbestemming kreef een negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken? Dan wordt uw reis hoogstwaarschijnlijk geannuleerd. U hebt dan recht op een terugbetaling van uw reis.
 • Hebt u via een buitenlands reisbureau of touroperator geboekt en vertrek uit het buitenland?
  Het antwoord is helaas minder voor de hand liggend. Buitenlandse maatschappijen zijn vaak van mening dat een negatief reisadvies van andere landen voor het land van vertrek niet van toepassing is op het reiscontract. Raadpleeg de voorwaarden van uw reiscontract voor meer informatie over het geldende annuleringsbeleid. Probeer overmacht in te roepen.

Hebt u enkel een vliegticket geboekt? De kleurcode toegekend aan uw reisbestemming spelt geen rol. Alleen als de vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt geannuleerd of als de algemene voorwaarden van toepassing op uw ticket dit voorzien, kunt u een terugbetaling vragen. Geldt dat niet voor uw vlucht, dan hebt u geen recht op terugbetaling en raden we u aan om met de luchtvaartmaatschappij een oplossing te zoeken zoals een tegoedbon, uitstel van uw reis, ...

Hebt u alleen accommodatie op de reisbestemming gereserveerd of enkel een dienst zoals autoverhuur? Ook hier is de kleur van uw reisbestemming niet van belang. Wat telt is of uw reisbestemming de geboekte dienst toelaat.

 • De geboekte dienst is niet toegestaan
  U hebt normaal gezien recht op een tegoedbon of een terugbetaling in functie van de toepasselijke regels.
 • De geboekte dienst is toegestaan
  De terugbetaling is alleen afhankelijk van de voorwaarden van uw reservering of de goodwill van de dienstverlener. U zult met de tegenpartij moeten onderhandelen indien de voorwaarden van uw reservering niet voorzien in een kosteloze annulering of wijziging.

U leeft de regels niet na? U riskeert sancties

Deze reisbeperking gaat gepaard met andere regels die u ook moet naleven. Zo moet u wanneer u (opnieuw) naar België reist, het Passagier Lokalisatie Formulier invullen, een PCR-test laten afnemen en een quarantaineperiode respecteren. Er zijn uiteraard consequenties voorzien voor het niet naleven van de regels, zoals een boete van 250 euro per persoon.

Meer informatie

Alle details van deze maatregelen vindt u op de site van de overheid.

U kunt ook telefonisch (0800 14689) of per e-mail (info.coronavirus@health.fgov.be) contact opnemen met de FOD Buitenlandse Zaken voor al uw vragen over:

 • de negatieve PCR-test vooraf, die verplicht is vanaf 25/12/2020 voor alle reizigers (vanaf 12 jaar) die uit een rode zone naar België reizen (niet van toepassing voor inwoners van België).
 • het Passagier Lokalisatie Formulier.
 • de verplichting tot COVID-test en / of quarantaine in België bij terugkeer uit een rode zone.

Voor meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor uw rechten als consument, kunt u onze veelgestelde vragen raadplegen.