twitter facebook
Nieuwsbrief van 27 juli 2017
 
Jaarverslag 2016 ECC Belgie
Wat deed het Europees Centrum voor de Consument het afgelopen jaar? Benieuwd? Ontdek het in het jaarverslag van 2016!
Lees verder

Jaarverslag 2016 Belgische ODR-contactpunt
Sinds 1 januari 2016 is het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België het Belgische contactpunt voor consumenten en handelaars met een geschil over een onlineaankoop. Het jaarverslag 2016 van het Belgische ODR-contactpunt blikt terug op enkele spilmomenten, feiten en activiteiten tijdens dit eerste werkjaar.
Lees verder

Europese procedure voor kleine geschillen
Op 14 juli 2017 wijzigde de Europese procedure voor geringe geschillen: de maximale waarde van de vordering wordt opgetrokken van 2000 tot 5000 euro, de zitting kan via video- of teleconferentie verlopen, de juridische kosten werden gekaderd ... ECC België licht de nieuwigheden toe.
Lees verder
 


In 't kort
  • Ruim de helft van de Europese consumenten winkelt online en steeds vaker bij webshops gevestigd in andere EU-landen. Dit blijkt uit het ‘Scorebord consumentenvoorwaarden 2017’ van de Europese Commissie. ECC België bundelde voor u de belangrijkste bevindingen.
  • 41 miljoen namaakartikelen onderschept aan de grenzen van de Europese Unie in 2016! Dat meldt een nieuwe studie van de Europese Commissie: “Namaakartikelen zijn een echte dreiging voor de gezondheid en veiligheid van Europese consumenten en ze ondermijnen legale handel en staatsinkomsten”. Hoe vermijdt u de aankoop van namaak? Bekijk onze brochure.
  • Wie een geboekte vlucht annuleert, heeft ten minste recht op de terugbetaling van de luchthaventaksen. Opgelet met de administratiekosten die sommige luchtvaartmaatschappijen daarvoor aanrekenen. Deze kosten kunnen als oneerlijk beschouwd worden volgens een arrest van het Europees Hof van Justitie. Het Hof herhaalt ook dat de luchtvaartmaatschappijen alle componenten van de totaalprijs van het vliegticket afzonderlijk moet vermelden.
 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be