twitter facebook
Nieuwsbrief van 22 november 2016
 
Zijn consumenten tevreden over de goederen en diensten te koop in Europa?
De Europese Commissie publiceerde haar Europese consumentenscorebord 2016. Hierin beoordelen de Europese consumenten de prestaties van 42 goederen- en dienstenmarkten in Europa. Verschillende vragen worden gesteld: Leven de handelaars de consumentenwetgeving na? Zijn de aanbiedingen vergelijkbaar? Welke schade lijden consumenten als gevolg van hun problemen?
Lees verder

Brochure: Cadeaus kopen op het internet
Koopt u uw sinterklaas- en kerstcadeaus op het internet? Waarop moet u dan letten? En wat doet u best als u niet tevreden bent met het cadeau? Klik op de zes slimme tips van ECC België en ga in alle veiligheid op cadeautjesjacht.
Lees verder

Vraag van de maand
Hoelang heb ik om bij de rechtbank een zaak aan te spannen tegen een luchtvaartmaatschappij?
Lees verder

Wat denkt u van onze diensten?
Geef ons drie minuten feedback via deze online enquête. Zo kunnen wij onze diensten nog beter afstemmen op uw noden.
Lees verder

Werken bij ECC België

 

Lees verder


In 't kort
  • De Europese Commissie onderzocht of webshops voldoen aan de informatieverplichtingen die consumentenwetgeving oplegt. 63% van de onderzochte webwinkels deed dit niet correct. De overtreders werden op de vingers getikt. Na een tweede controle bleek dat 88% van de webshops de informatieverplichting correct naleven.
  • Wie een pakketreis boekt maar niet kan vertrekken, kan de reis te koop aanbieden op een online marktplaats. De touroperators rekenen vaak hoge kosten aan om de reis om te boeken. In een zaak aangespannen door het Nederlandse TradeYourTrip, oordeelde een Duitse rechtbank dat TUI Germany enkel de werkelijke administratiekosten mag aanrekenen als een pakketreis doorverkocht wordt. Het is nu afwachten of de uitspraken in gelijkaardige zaken eensluidend klinken.
  • In vier op tien reisbrochures ontbreekt verplichte informatie, zo blijkt uit cijfers van de Economische Inspectie die in 2015 155 reisbrochures controleerde. Vooral verplichte informatie over onder andere de voorschotten en betalingstermijnen en over de voorwaarden en de berekeningswijze van de prijsherziening ontbrak.
  • Gesjoemel met de kilometerteller van tweedehandswagens is ook in Nederland niet meer mogelijk. Nog dit jaar zetten Nederland en België een systeem op poten om de gegevens over kilometerstanden uit te wisselen.
 
 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be