twitter facebook
Nieuwsbrief van 28 februari 2017
 
Safer Internet Day
7 Februari was Safer Internet Day. Dé gelegenheid om uw online gedrag te evalueren. Neemt u risico's op het web? Downloaden, online kopen of netwerken: hou het veilig dankzij de gratis vijf geboden voor veilig internetgebruik, u aangeboden door ECC België.
Lees verder

Online datingsites: een schot in de roos of een gat in uw beurs?
Wie op zoek is naar een nieuwe relatie, kan beroep doen op de diensten van online datingsites. Maar wat als u heel snel de ware liefde vindt of juist niet, en u uw abonnement wilt opzeggen? Uw registratie op een datingsite stopzetten, is moeilijker dan u denkt en meestal niet kosteloos. ECC België geeft tips.
Lees verder

Misleidende televerkoop
Voorbeeldbrief
U had een televerkoper aan de lijn en ontving een factuur voor een product dat u nooit bestelde? Of uw bankrekening werd gedebiteerd? Velen ondergingen hetzelfde lot. Met de voorbeeldbrief van ECC België wijst u de verkoper op uw rechten.
Lees verder

Zonnigreizen
Belgische consumenten kregen een telefoontje van het Nederlandse Zonnigreizen. Ze stemden in met het ontvangen van een e-mail met verdere informatie maar ontvingen ook een factuur. Bent u ook beetgenomen? ECC België legt uit wat te doen.
Lees verder

Voorbeeldbrief
Op het internet bestelde u een gratis staal en nadien ontving u betalende vervolgzendingen? Dit is een afgedwongen aankoop en dus verboden. Gebruik de voorbeeldbrief van ECC België en informeer de handelaar waarom u hem niets verschuldigd bent.
Lees verder

Vraag van de maand
Enige tijd geleden heb ik een bestelling gedaan op het internet. Ik heb nog altijd niets ontvangen, maar de verkoper beweert dat hij geleverd heeft. Wat nu?
Lees verder

Opgelost!
Mevrouw B. ziet op Facebook een aanbod voor een gratis ‘universele headset’ van VIPDayDeal.com. Ze meldt zich correct aan en ontvangt, zoals beloofd, het gratis product. Daarmee is voor haar de kous af ... totdat ze een aanmaning van een incassobureau ontvangt.
Lees verder
 


In 't kort
  • Doet u een onlineaankoop, verzeker u dan dat u betaalt via een beveiligde pagina. Die herkent u aan de ‘https’ in de adresbalk. Dankzij de nieuwste update van Google Chrome, krijgt u hulp: als de velden geen gebruikmaken van ‘https’ krijgt u een beveiligingswaarschuwing te zien.

  • De Economische Inspectie van de FOD Economie nam in 2016 meer namaakgoederen dan ooit in beslag: 432.727. Schoenen vormen de belangrijkste categorie met een marktwaarde van bijna 9,8 miljoen euro. De FOD Economie merkt op dat steeds meer malafide verkopers namaakproducten, voornamelijk luxegoederen, via sociale media aanbieden.

  • Bent u abonnee van een streamingdienst zoals Netflix en Spotify? Dan zult u vanaf begin 2018 ook op uw reisbestemming binnen Europa naar uw lievelingsmuziek, -series en sportprogramma’s kunnen luisteren en kijken. Dit is het gevolg van een akkoord tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten.

  • Het meldpunt van de federale overheidsdienst Economie, dat op 22 februari een eerste kaarsje uitblies, ontving 28.500 meldingen over misleiding, bedrog, fraude en oplichting. Dat zijn er 78 per dag. Dit meldpunt kan een onderzoek na ontvangst van de klacht starten maar komt niet tussen in een individueel probleem. 

  • De Franse economische inspectie voor fraudebestrijding heeft negentien bedrijven, waaronder Amazon, Vente-privée, Zalando en H&M, veroordeeld tot het betalen van een gezamenlijke boete van 2,4 miljoen euro en dit omwille van hun misleidende promoties.
 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be