twitter facebook
Nieuwsbrief van 6 december 2018
 
Doe de WebshopCheck
Met een gerust gemoed op het internet? Dat kan! Gebruik de ‘WebshopCheck’ van ECC België en koop veilig online.
Lees verder

Geoblocking
Kopen op de webshop naar uw keuze, overal in de EU? Dat kan! Geoblocking is verboden sinds 3/12/2018. ECC België legt de details van de Europese regels bloot. En treedt een onlinehandelaar de Europese regels met de voeten? Contacteer dan ECC België, het officiële contactpunt voor informatie en bijstand.
Lees verder

Onlinemuziek, -films, e-books
Wat is streaming en hoe weet u dat u veilig streamt? En hoe zit het als u uw streamingabonnement in het buitenland wilt gebruiken? ECC België licht het toe.
Lees verder

ESTA voor de Verenigde Staten
Reist u binnenkort naar de VS? Let op wanneer u online een ESTA aanvraagt. Op het internet zijn er verschillende websites die zich voordoen als de officiële website en u bovendien meer aanrekenen.
Lees verder

Vraag van de maand
Ik bestelde een kerstcadeau op een Duitse webshop. Hij weigert in België te leveren. Mag dat?
Lees verder
 


In 't kort
  • De Europese Commissie wil de consumentenrechten versterken en de lasten voor de ondernemingen verlichten. Daarvoor ontwikkelde ze een ‘New Deal for Consumers’. Om te kijken hoe de lidstaten daarop reageren, organiseerde de Commissie in elk EU-land een dialoog met stakeholders. Deze deal gaat over het beter respecteren en het moderniseren van het consumentenrecht en de introductie van een ‘class action’ op Europees niveau. ECC België was betrokken bij het debat en steunt de voorstellen.

  • Volgens de ‘UK Civil Aviation Authority’ zijn de stakingen van het personeel van Ryanair van afgelopen zomer geen ‘uitzonderlijke omstandigheden’. Ryanair zou de gestrande passagiers dus een forfaitaire compensatie moeten betalen. Voorlopig weigert de luchtvaartmaatschappij. Daarom start de Britse toezichthouder een handhavingsactie.

  • Dankzij een nauwe samenwerking tussen de FOD Economie en DNS Belgium zullen frauduleuze .be-websites voortaan al binnen 24 uur van het web gegooid worden. Vroeger kon dit tot twee weken duren. DNS Belgium beheert de .be-domeinnamen. Stuit u op een frauduleuze webwinkel? Meld het bij het meldpunt van de FOD Economie.

  • De Europese Commissie vermoedt dat de overeenkomsten tussen de aanbieders van vliegtickets en twee grote spelers voor boekingssystemen de mededingingsregels overtreden. Consumenten zouden daardoor meer moeten betalen voor hun vliegtickets. Daarom neemt de Commissie de boekingssystemen binnen de luchtvaartsector onder de loep. Ze benadrukt dat het openen van een onderzoek niet automatisch betekent dat de betrokkenen schuldig zijn.

  • Het Spaanse Hooggerechtshof oordeelt dat een aantal algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij Iberia ongeldig zijn. Dit geldt bv. voor de no-showclausule waarbij de tickets van passagiers geannuleerd worden wanneer zij niet komen opdagen voor een deel van de reis. ECC België juicht deze beslissing toe.

 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be