Weg met geoblocking. U koopt op de webshop naar keuze, overal in de EU

U wilt kopen bij een webwinkel uit een ander EU-land maar het lukt niet.
U ontdekt dat een product goedkoper is op een buitenlandse website maar u wordt omgeleid naar de Belgische als u wilt bestellen.

Dankzij de Europese wetgeving ‘geoblocking’ mag een webshop u niet meer meteen omleiden naar de nationale website. U krijgt hierdoor toegang tot alle Europese websites of mobiele applicaties, ongeacht uw nationaliteit of uw verblijfplaats. Zo kunt u kiezen uit een vergroot aanbod en wordt prijzen vergelijken gemakkelijker.

Onlineaankoop van goederen en de levering  in een ander EU-land

Stel: u wilt een bankstel kopen op een Spaanse webshop. Deze onlineverkoper mag uw bestelling niet weigeren op basis van uw nationaliteit, woonplaats of verblijfplaats. Maar hij is niet verplicht om overal in de Europese Unie te leveren.

Koopt u een product op een buitenlandse website en wil de verkoper niet leveren in België? Dan kunt u zelf de levering organiseren of kunt u het product afhalen in vooraf overeengekomen afhaalpunt.

Andere voorbeelden: koelkast, televisie, auto, … Kortom alle consumptiegoederen.

Elektronische diensten

Ook bij de aankoop van elektronische diensten mag u niet gediscrimineerd worden. Zo kunt u bv. een domeinnaam voor een blog kopen via een buitenlandse website.

Andere voorbeelden: cloudservices, opslagservices, webhosting, opzetten van firewalls, …

Uitzonderingen

Diensten die toegang verlenen tot auteursrechtelijk beschermde inhoud (zoals onlinemuziek, e-books, software en onlinegames, … ), audiovisuele, gezondheids- en maatschappelijke diensten vallen niet onder deze Europese regels en kunt u dus niet elders kopen.

Hebt u een abonnement op onlinediensten? Dan kunt u er in het buitenland wel van genieten. Ontdek meer over de overdraagbaarheid van uw onlineabonnementen.

Niet-elektronische diensten

U kunt een dienst kopen via een buitenlandse website die in dat specifieke land wordt aangeboden. Bv. u kunt op een Duitse website tickets kopen voor een pretpark in Duitsland, zonder automatisch verwezen te worden naar de Belgische website. Of u kunt een auto huren via de .de-website van een verhuurbedrijf.

Andere voorbeelden: hotelreservaties, tickets voor sport-, muziek- en andere culturele evenementen, …

Betaalopties

Online handelaars mogen zelf kiezen welke betaalopties zij hun klanten bieden en welke valuta zij aanvaarden. Gebruikt u een van deze betaalwijzen, dan moet de webshop uw betaling aanvaarden, ook al is uw kaart uitgegeven bij een financiële instelling in een ander EU-land of gebeurt de overschrijving vanuit een andere Europese lidstaat.

Let er wel op dat u veilig online betaalt!

Ondervindt u inbreuken?

Treedt een onlinehandelaar de Europese regels met de voeten? Ondervindt u discriminatie op basis van uw nationaliteit, woonplaats of verblijfplaats? Contacteer dan het Europees Centrum voor de Consument voor informatie en bijstand bij uw geschil met de handelaar. ECC België is het officiële contactpunt en zal indien nodig de autoriteit inlichten voor het opleggen van verdere maatregelen.  

Geoblocking samengevat

Geoblocking samengevat