twitter facebook
Nieuwsbrief van 9 november 2018
 
#ImNotFake
Nanac en het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België toeren in november en december met de Federal Truck langs Belgische scholen onder het motto #ImNotFake. Met deze sensibiliseringscampagne willen ze jongeren aantonen waarom de aankoop van namaakgoederen een slecht idee is. Een fiche met 10 tips, een video, een Facebookpagina en ander interactief materiaal ondersteunen de campagne.
Lees verder

Handbagage inchecken?
Handbagage mag niet altijd gratis mee op het vliegtuig en soms moet u handbagage toch inchecken. Handbagage? ECC België legt uit wat het recht zegt over uw handbagage.
Lees verder

Misleidende televerkoop
Steeds meer consumenten klagen over de misleidende televerkopers van NextFly. Ontving u een betalingsaanmaning van NextFly? En dreigt NextFly met een gerechtelijke procedure? Volg ons advies: haak de telefoon in, betaal niets en negeer de mails!
Lees verder

Seniorenvoordeelkaart
Seniorenvoordeelkaart ronselt per mail en met online-advertenties nieuwe leden met een aanlokkelijk maar misleidend aanbod. ECC België, FOD Economie en de Inspecteur van Radio 2 kregen klachten over de voordeelkaart. Kocht u de kaart en voelt u zich misleid? Hier leest u wat u kunt doen.
Lees verder

TravelBird is failliet
De Nederlandse online reisagent TravelBird B.V. is failliet. Bent u hierdoor getroffen? Dit is een update van wat u kunt doen.
Lees verder

Opgelost!
De vlucht van mijnheer en mevrouw K. en hun reisgezelschap landde met meer dan drie uur vertraging op hun bestemming. Tui Fly weigert hen te vergoeden en verwijst daarvoor naar het slechte weer. Terecht?
Lees verder
 


In 't kort
  • Een rapport van de Europese Rekenkamer over passagiersrechten in de Europese Unie besluit dat het reizigers nog steeds moeite kost om “te krijgen waar ze recht op hebben”. 86% van de ondervraagden legde de laatste twee jaar een langeafstandstraject af per trein, vliegtuig, bus of ferry. 50% van deze passagiers onderging een vertraging of annulatie. Concreet stelde de Europese Rekenkamer 10 tips voor aan de reissector, passagiers en bevoegde autoriteiten.

  • De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM heeft Apple en Samsung fikse boetes opgelegd omdat sommige mobiele telefoons minder goed werken of problemen ondervinden na software-updates. En dat beschouwt AGCM als een oneerlijke handelspraktijk. Eerder ving de Nederlandse Consumentenbond bot in een gelijkaardige zaak tegen Samsung.

  • De Belgische Economische Inspectie ontving in 2017 een recordaantal meldingen: 37.094. Consumenten signaleerden vooral frauduleuze praktijken, ongevraagde reclame en niet-geleverde producten of diensten. Ook sloot de inspectie een recordaantal websites die namaakgoederen verkochten: 3.060.

  • De FSMS (Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) waarschuwt opnieuw voor fraude met cryptomunten. Op de website staat een lijst met te mijden platformen . Ook waarschuwt FSMA voor ‘gouden investeringsaanbod’ per telefoon. Blijkt dat de belegger zijn geld nooit kan recupereren.

  • Uit een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt dat de beveiliging van webshops vaak niet waterdicht is. 55% vertoont veiligheidslekken. Die bieden cybercriminelen de kans om consumenten in de val te lokken.

  • Sinds 12 oktober vindt u in tankstations en op nieuwe wagens nieuwe labels voor brandstof. Dat is handig want die zijn dezelfde in heel Europa. Zo tankt u nooit de verkeerde brandstof. Deze video van Anec verduidelijkt.

  • Het scorebord van de consumentenmarkten 2018 toont aan dat het vertrouwen van de Europese consument in diensten beter moet. Slechts 53% denkt dat de bedrijven in de dienstensector de consumentenwetgeving naleven. De ‘new deal voor consumenten’ moet ervoor zorgen dat consumenten meer vertrouwen krijgen, zo stelt Věra Jourová, commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid.

 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be