Namaakgoederen kopen? Een slecht idee! #ImNotFake

Nanac en het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België toeren in november en december met de Federal Truck langs Belgische scholen onder het motto #ImNotFake. Met deze sensibiliseringscampagne willen ze jongeren aantonen waarom de aankoop van namaakgoederen een slecht idee is. Een fiche met 10 tips, een video, een Facebookpagina en ander interactief materiaal ondersteunen de campagne.

 

ImNotFake Federal Truck               ImNotFake Bracelets

Namaakgoederen kopen? Opgelet!

Namaakgoederen. Ze zijn overal te koop. Op het internet, maar ook in toeristische winkelstraten en in bepaalde discountwinkels. De zogenaamde merkproducten zijn aantrekkelijk geprijsd. De verleiding om namaak te kopen, is dan ook groot voor jongeren. En wie kan nu het echte van de namaak onderscheiden?

Maar namaakgoederen zijn niet zonder risico’s. Ze kunnen gevaar inhouden voor de gezondheid en veiligheid door bv. giftige ingrediënten in lipgloss of een gsm-lader die ontploft.

En wat als de douane de zending van namaakgoederen onderschept?  Geen levering, geld kwijt én een gepeperde rekening voor vernietigingskosten en intellectuele eigendomsrechten voor de eigenaar van het echte merk.

Namaakgoederen kopen? Een slecht idee!

Nanac, met als partners de FOD Financiën, de FOD Economie en ECC België voeren al jaren een strijd tegen de ver- en aankoop van namaak.

Begin oktober 2018 nam de Belgische douane in het kader van de operatie Pangea 141 pakketten met meer dan 28.000 illegale geneesmiddelen in beslag. In 2017 sloot de FOD Economie een recordaantal websites die namaakgoederen verkochten. 3.060 om precies te zijn. Vandaag slaan deze partners de handen in elkaar voor een sensibiliseringscampagne, speciaal op maat van jongeren van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs.

Met de #ImNotFake Federal Truck – een klas op wielen – bezoeken ze vanaf 5 november tot aan de kerstvakantie de Belgische scholen en reiken ze jongeren én leerkrachten didactisch materiaal aan zoals een fiche met 10 tips, een video, een Facebookpagina en ander interactief materiaal. Het didactisch materiaal staat gratis ter beschikking van alle leerkrachten van het secundair onderwijs die rond dit thema willen werken.