Handbagage inchecken?

Laatst aangepast op 08-11-18.

Handbagage mag niet altijd gratis mee

Al uw spullen in uw reiskoffertje proppen om dit kosteloos mee aan boord te kunnen nemen, is o.a. bij Ryanair en Wizz Air sinds 1 november 2018 verleden tijd. Grotere handbagage is dan niet meer gratis welkom aan boord. Enkel een kleine handtas of rugzak is nog gratis aan boord toegelaten.

Passagiers die een reiskoffertje van maximum 10kg willen meenemen, hebben bij deze maatschappijen de keuze tussen: priority vliegen of reiskoffertje bijboeken.

Check dus voor uw vertrek zeker het handbagagebeleid van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt.

Weet wel dat wanneer uw reiskoffertje mee in het bagageruim gaat, u hierin vloeistoffen van meer dan 100ml, dranken, scheermesjes en bijvoorbeeld een schaar kunt meenemen. Maar enkel als u uw bagage incheckt voordat u langs de veiligheidscontrole gaat.

Handbagage mag niet altijd mee in de cabine van het vliegtuig

Ook andere luchtvaartmaatschappijen verzoeken reizigers steeds vaker hun handbagage af te geven voor het boarden. Almaar meer passagiers reizen enkel met handbagage om incheck-kosten te vermijden. Omdat de opbergplaats in de cabine van het vliegtuig beperkt is, moeten de laatste passagiers in rij vaak hun handbagage aan de gate afgeven. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het meenemen van deze reiskoffertjes nog steeds gratis.

Reist u enkel met ‘handbagage’ en mag u die niet meenemen aan boord ? Hou dan rekening met het volgende:

  • In de luchthaven van aankomst zal u uw bagage moeten opwachten aan de bagageband. Hou hiermee rekening indien u bijvoorbeeld een connecterende vlucht of aansluitende treinreis boekt of uw huurwagen op een bepaald tijdstip moet ophalen.
  • Haal waardevolle en delicate spullen zoals uw laptop, juwelen of bril uit uw reiskoffertje en neem ze mee aan boord. Luchtvaartmaatschappijen dragen namelijk geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade aan of verlies van dit soort zaken.

En wat zegt het recht over handbagage?

U hebt recht op vervoer van handbagage maar de luchtvaartmaatschappij mag vragen om die in te checken.

Er is Europese rechtspraak die oordeelt dat handbagage een noodzakelijk onderdeel is van het vervoer van passagiers. Dit wil zeggen dat handbagage inbegrepen moet zijn in de prijs van het vliegticket. Wel mogen de luchtvaartmaatschappijen redelijke eisen opleggen omtrent gewicht en afmetingen van handbagage. Toekomstige rechtspraak of een wet moet uitwijzen wat de norm wordt.

Geland en uw ingeschekte bagage rolt beschadigd of niet van de band? Ontdek uw rechten hier.