twitter facebook
Nieuwsbrief van 19 december 2019
 
Kunt u een cadeaubon gekocht in België ook in een ander EU-land verzilveren?
De eindejaarsfeesten en pakjestijd staan voor de deur. Wat legt u onder de boom? Een cadeaubon doet altijd plezier. Maar opgelet: afhankelijk van het land van aankoop, kunnen de gebruiksvoorwaarden en de geldigheidsduur van de cadeaubon verschillen. Met onze tips maakt u van pakjestijd een heus feest.
Lees verder

Kopen via Facebook, app of website: u hebt dezelfde rechten
E-commerce of m-commerce? Website, sociale media, onlineadvertentie of app? Álle onlineverkopers moeten u, ongeacht het platform of toestel waarmee u koopt, duidelijk informeren over de inhoud en zijn identiteit vóór u met hem een overeenkomst sluit.
Lees verder

Tickets voor EURO 2020: tips voor voetbalfans
Op 12 juni 2020 wordt het grootste voetbalfeest van het jaar afgetrapt: de UEFA EURO 2020. Kijkt u ook al uit naar deze feesteditie – de zestigste – die voor de gelegenheid niet doorgaat in één land maar in twaalf Europese steden? En bent u van plan om de matchen van uw favoriete ploeg live bij te wonen? Volg onze tips. Zo staat u niet buiten spel. Bent u voetbalfan en van plan om de wedstrijden live bij te wonen? Volg onze tips. Zo staat u niet buiten spel.
Lees verder

Adria Airways is failliet
De Sloveense luchtvaartmaatschappij Adria Airways ging recent failliet. Alle vluchten zijn dan ook geannuleerd. Bent u getroffen? U hebt tot 2 januari 2020 om een schuldvordering in te dienen bij de Sloveense rechtbank. 
Lees verder

XL Airways is in vereffening
De Franse luchtvaartmaatschappij XL Airways is in vereffening. Alle vluchten zijn dan ook geannuleerd. Hebt u nog geld tegoed? Dien dan voor 2 februari 2020 een schuldvordering in bij de gerechtelijke mandataris aangeduid door de Franse rechtbank.
Lees verder

Vraag van de maand
Houders van een Seniorenvoordeelkaart zien hun abonnement na een jaar stilzwijgend verlengd. Kan dat?
Lees verder

Opgelost!
Onder druk van het ECC-Net vervangt Apple 8 jaar na aankoop gratis de iMac 27 van mijnheer B. die een ‘verborgen gebrek’ vertoonde.
Lees verder
 


In 't kort
  • Wie fruit, groenten of planten wil importeren in de EU, moet sinds 14 december 2019 een fytosanitair certificaat kunnen voorleggen afgeleverd door het land van oorsprong. Deze regels gelden ook voor bagage op het vliegtuig en internetaankopen. Een uitzondering geldt voor ananas, kokosnoot, doerian, bananen en dadels.

  • Verkopers mogen zelf bepalen welke betaalopties ze aanbieden. Bieden ze een betaling bv. per overschrijving of domiciliering aan, dan mogen ze niet als voorwaarde stellen dat de consument in hetzelfde land als de verkoper verblijft. Dit besliste onlangs het Europees Hof van Justitie.

  • De vlucht geboekt in het kader van uw pakketreis is geannuleerd? Volgens het Europees Hof van Justitie kunt u enkel de reisorganisator om terugbetaling vragen. Niet de luchtvaartmaatschappij. Is de annulatie van de vlucht niet te wijten aan overmacht, dan kunt u aan de luchtvaartmaatschappij wel een forfaitaire vergoeding vragen, gaande van 250 tot 600 euro per passagier en dit volgens de voorwaarden van de Europese wetgeving over vliegtuigpassagiersrechten.

 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be