Nieuwsbrief van 14 december 2023


Incasso & deurwaarder

Elk bedrijf kan een incassobureau, een deurwaarder of een advocaat inschakelen om geld terug te vorderen. Maar niet alles mag. We vertellen je waar het allemaal om draait bij minnelijke invordering van schulden.


Lees verder

Opgepast voor nep-advertenties op sociale media!

Via sociale media lopen de cadeau-ideetjes binnen. Maar opgelet met deze advertenties. Oplichters en oneerlijke verkopers gebruiken ze ook. Check onze tips alvorens te bestellen.


Lees verder

eCollect / Themys & Dyke

Hebt u onlangs een brief ontvangen van het advocatenkantoor Themys & Dyke? Waarschijnlijk hebt u zich zonder dat u er erg in had aangemeld voor een of meer datingsites. Geen paniek, we leggen u uit hoe u dit betaalverzoek kunt betwisten.

Lees verder

Opgelost!

Mijnheer P. V. betaalde zowel in België als in Duitsland btw voor de wagen die hij daar kocht. Na tussenkomst van ECC België stortte de Duitse verkoper de btw terug.

Lees verder

Universele lader

De Belgische federale regering heeft in oktober de Europese richtlijn omgezet die stelt dat vanaf eind 2024 elke gsm moet uitgerust zijn met dezelfde oplaadpoort, nl. de USB-C. Gedaan dus met een lade vol afgedankte laders en onnodig elektronisch afval!

Lees verder

Uw ECC-nieuwsbrief voortaan via Europees bedrijf

U leest onze nieuwsbrief! Dan vertrouwde u ons uw naam en e-mailadres toe. Omdat wij uw persoonsgegevens met zorg behandelen, ontvangt u onze nieuwsbrief voortaan via een Europese firma.

Lees verder

Lees alle nieuws

In 't kort

  • De Europese Commissie heeft in november een reeks voorstellen goedgekeurd om de rechten van reizigers te versterken. De nieuwe regels hebben betrekking op drie aspecten: 1. Sterkere passagiersrechten die lacunes moeten opvangen in de bestaande wetgeving voor reizigers met het vliegtuig, de trein, bus en boot. 2. Betere bescherming van pakketreizigers in een crisissituatie. 3. Betere informatie voor reizigers die gebruikmaken van verschillende vervoersmiddelen tijdens hun traject.

  • Bent u actief als influencer? Dan is de ‘Influencer Legal Hub’ verplichte lectuur! U vindt er een overzicht van de Europese regels over consumentenbescherming en belangrijke informatie voor influencers in hun rol als adverteerder en als verkoper.

  • Goed nieuws voor wie met een Spaanse luchtvaartmaatschappij reist! Moet u na het boeken van een vliegticket een naamscorrectie doorvoeren, dan hoeft u daar niet extra voor te betalen. Dit oordeelde de Spaanse autoriteit AEPD (Uitspraak in het Spaans). Vliegmaatschappijen uit andere Europese landen mogen daar wel geld voor vragen.

  • Sinds begin dit jaar maakten fraudeurs op online-tradingplatformen al heel wat slachtoffers onder onlinebeleggers. Om deze online-oplichting een halt toe te roepen, lanceerde de FSMA met Wikifin een programma voor financiële educatie met bruikbare tips.

  • 20 tot 50% van alle gerapporteerde misdaden hebben verband met onlinefraude. Scamadviser bracht daarom overheden, consumenten en -organisaties, financiële autoriteiten en andere partijen samen tijdens de ‘Global Anti Scam Summit’. Het doel? Kennis delen en gezamenlijke acties organiseren om consumenten te beschermen tegen oplichting. Ook Karen Ghysels, directeur van ECC België, deelde de ervaringen van ECC met klachten over oplichting online.

  • Wordt een bewuste consument’! Onder dit moto opende staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand de #BeCOCO-dagen die plaatvonden in het Woluwe Shopping Center van 6 tot 10 november. ECC België was samen met andere organisaties van de partij en stond passanten met consumentenadvies te woord.

  • Omdat productveiligheid, in het bijzonder voor kwetsbare mensen zoals kinderen, een prioriteit moet zijn, werd op dinsdag 5 december nieuwe Europese regelgeving op het vlak van veilig speelgoed voorgesteld. De bekrachtiging van die nieuwe wetgeving is een prioriteit voor het komende Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, aldus de FOD Economie.

  • Dat deze stricte regels voor speelgoed broodnodig zijn, blijkt uit een controlecampagne van de FOD Economie: bij een steekproef van 18 gecontroleerde speelgoedartikelen voldeden er 12 niet aan de eisen en vormden 3 een ernstig risico.

Lees verder
Facebook
Twitter
Website
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Testaankoop).

De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie, of het Uitvoerend Agentschap voor het midden- en kleinbedrijf (EISMEA), de FOD Economie of OOBC vzw (Testaankoop). Deze laatste kunnen hiervoor niet verantwoordelijk worden gehouden.
  With the help of the European Commission
© 2024 Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel
tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be
Uitschrijven