USB-C vanaf eind 2024 universele lader voor elektronische toestellen

Een universele lader voor elektronische toestellen, de USB-C, moet vanaf eind 2024 bijdragen tot het verminderen van elektronisch afval en consumenten helpen duurzamere keuzes te maken. Deze maatregel kadert in de Green Deal voor Europa, die een klimaatneutraal Europa tegen 2050 beoogt. België zette de richtlijn in oktober 2023 om in Belgisch recht.

Welke toestellen moeten over een USB-C-lader beschikken?

Alle nieuwe mobiele telefoons, tablets en digitale camera’s die in de EU worden verkocht, moeten vanaf eind 2024 uitgerust zijn met een USB-C-oplaadpoort.

Dit geldt ook voor andere nieuwe kleine elektrische toestellen zoals hoofdtelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers, e-readers, toetsenborden, muizen, draagbare navigatiesystemen en oordopjes die met een kabel kunnen worden opgeladen en bij een vermogen van maximaal 100 watt functioneren, ongeacht door welke fabrikant ze zijn vervaardigd.

Vanaf het eind april 2026 geldt deze verplichting ook voor laptops.

Toestel mét of zonder USB-C-kabel: aan u de keuze

Koopt u een nieuw toestel? U kunt zelf beslissen of u het met of zonder nieuwe oplader wilt kopen.

Specifieke labels, die u informeren over de oplaadkenmerken van het nieuwe toestel, helpen u bij het maken van de keuze. Dankzij deze labels kunt u oordelen of de laders die u al in huis hebt, geschikt zijn of niet.

Een pictogram op de verpakking geeft aan of er een oplader zit bij het apparaat dat u wenst te kopen.

Uniforme snellaadsnelheid

Alle apparaten waarop snelladen mogelijk is, zullen voortaan dezelfde laadsnelheid hebben. U kunt dan elk van uw apparaten even snel opladen, voor zover de oplader compatibel is.