Opgelost!

Laatst aangepast op 06-12-23.

Mijnheer P. V. betaalde zowel in België als in Duitsland btw voor de wagen die hij daar kocht. Na tussenkomst van ECC België stortte de Duitse verkoper de btw terug.

Mijnheer P.V. kocht bij een Duitse autoverkoper een ‘nearly new car’. De wagen had 1.463 km op de teller en was 10 maanden oud. Hij betaalde de vraagprijs, inclusief 19% Duitse btw.

Eenmaal aangekomen in België meldt hij zoals het hoort de aankoop van zijn wagen bij verschillende Belgische diensten. Ook bij de Belgische douane, die hem een tweede keer btw aanrekent: 21%, het in België geldende tarief.

Dit is een dikke streep door de rekening van mijnheer P.V. die niet inziet waarom hij tweemaal btw zou moeten betalen voor zijn auto. Hij vraagt ons advies.

Natuurlijk is mijnheer P.V. maar één keer btw verschuldigd. Maar welke? De Duitse of Belgische? Voor een nieuwe wagen moet hij btw betalen in België. Voor een tweedehandsauto in het land van aankoop, Duitsland in deze situatie.

Is de wagen die mijnheer P.V kocht nieuw of tweedehands? Een wagen wordt als nieuw beschouwd als hij voldoet aan één van deze twee voorwaarden:

  • De levering vond plaats uiterlijk zes maanden na de inverkeerstelling van de auto.
    OF
  • De wagen heeft minder dan 6.000 km op de teller.

Vermits de teller van de auto bij aankoop slechts 1.463 km aangeeft, is hij ‘nieuw’. Mijnheer P.V. is dus geen btw verschuldigd in Duitsland.

Via zijn Duitse collega's informeert ECC België de Duitse autoverkoper over deze regels. Wanneer mijnheer P.V. de verkoper aantoont dat hij in België btw betaald heeft, stort de verkoper de onterecht aangerekende btw dan ook onmiddellijk terug.

ECC tot uw dienst

Wilt u als privépersoon een auto kopen in een ander land van de EU? En hem invoeren in België? We zetten voor u alle stappen in een to-dolijst.