Nieuwsbrief van 30 september 2021


Wordt u ambassadeur voor de Webshop Check?

Ter gelegenheid van Cyber Security Month lanceren we in oktober op sociale media met een promotiefilmpje een campagne voor de Webshop Check. Helpt u ons bij de promotie van deze handige tool door onze berichten op Facebook, Twitter en Instagram te delen? We verwelkomen u van ganser harte als ambassadeur!


Lees verder
Mijn retourzending komt niet of beschadigd aan bij de webshop. Wie betaalt?

Pakketjes terugsturen

Dankzij het herroepingsrecht kunt u onlinebestellingen meestal retourneren. Maar wie moet opdraaien voor de kosten als de ene partij beweert dat het pakket correct verzonden werd en de andere dat hij niets of een pakket met beschadigde inhoud heeft ontvangen?


Lees verder

Reserveonderdelen en reparatie

Dure huishoudtoestellen laten het te snel afweten? Dan wilt u die (laten) herstellen. Toch? Dankzij Europese regels, moeten fabrikanten voor bepaalde producten zorgen dat reserveonderdelen 7 à 10 jaar beschikbaar blijven, afhankelijk van het toestel.

Lees verder

Onlinebetalingen: de belangrijkste regels

Online betalen van aankopen via internet is dagelijkse kost. Voor een betere bescherming van de consument, heeft de EU een aantal maatregelen genomen. Bv. de tweefactorauthenticatie. Maar wat is dat nu juist?

Lees verder

U ontving een betaalverzoek voor onbetaalde tolkosten in Italië?

Moet u die oude tol nog betalen? Dat hangt onder andere af van het tijdstip waarop de vermeende tolheffing betrekking heeft: voor of na 19 oktober 2021. Lees ons meest recente advies.

Lees verder

Opgelost!

Een Belgische bootspecialist weigert de schade die hij veroorzaakt aan de boot van mijnheer D. uit Noord-Frankrijk te vergoeden. Na onze bemiddeling ziet de Fransman toch alle opgelopen schade vergoed.

Lees verder

Lees alle nieuws

In 't kort

  • Hebt u reisplannen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan moet u vanaf 1 oktober een internationaal paspoort op zak hebben. Ontdek welke reisdocumenten u best nog meeneemt voor een zorgeloze reis naar het buitenland.

  • Na een jarenlange doodstrijd, wordt op 15 oktober 2021 dan toch de stekker getrokken uit de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Hebt u vliegtickets voor die datum of later met een ticketnummer startend met 055, dan hebt u recht op een volledige terugbetaling. Gebruik hiervoor het onlineformulier van Alitalia.

  • Op 2 september vertrok de Connecting Europe Express aan een rondreis door Europa. Bedoeling van dit project? O.a. de trein naar voren schuiven als duurzaam vervoermiddel. Deze speciale trein vertrok in Lissabon en doet 100 steden aan in 26 landen om op 7 oktober aan te komen in Parijs. Op 4 en 5 oktober rijdt de trein door België. Reist u wel eens met de trein? Weet dat u rechten hebt als treinpassagier, overal in Europa. En treinen is een duurzame manier van reizen!

  • Slotenmakers zijn niet altijd even betrouwbaar. Om de strijd tegen malafide slotenmakers aan te gaan, lanceert de FOD Economie vanaf 1 januari 2022 een identificatiekaart. Slotenmakers die deze kaart kunnen voorleggen, ondertekenden een gedragscode en beschikken over een kwaliteitscertificaat.

  • In 2020 ontving de Economische Inspectie van de FOD Economie meer dan 55.000 meldingen. Een aanzienlijke stijging, die vooral te wijten is aan de fikse toename van het aantal meldingen over onlineproblemen zoals frauduleuze praktijken op het gebied van e-commerce of oplichting zoals phishing.

  • Van 17 tot 19 september zakten 200 Europese burgers af naar Straatsburg voor het eerste Europees burgerpanel, de start van een traject waarbij ze via de Conferentie over de Toekomst van Europa hun aanbevelingen kunnen geven over het EU-beleid. Van 24 tot 26 september volgde een tweede panelsessie. O.a de Belgische Phoebe Janssens, een 20-jarige studente rechten aan de VUB, vertegenwoordigt ons land. Zij was onlangs te gast op radio 1. De uitzending herbeluisteren kan.

  • Op 15 september hield commissievoorzitter Ursula von der Leyen de jaarlijkse ‘State of the Union’ voor het Europees Parlement. Daarin geeft ze aan hoe het ervoor staat in de Europese Unie en welke beleidsplannen klaarliggen voor volgend jaar. Hier leest u de toespraak.

Lees verder
Facebook
Twitter
Website
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw.

De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie, of het Uitvoerend Agentschap voor het midden- en kleinbedrijf (EISMEA), de FOD Economie of OOBC vzw. Deze laatste kunnen hiervoor niet verantwoordelijk worden gehouden.
  With the help of the European Commission
© 2024 Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel
tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be
Uitschrijven