In 't kort

Laatst aangepast op 29-09-21.
  • Hebt u reisplannen naar het Verenigd Koninkrijk? Dan moet u vanaf 1 oktober een internationaal paspoort op zak hebben. Ontdek welke reisdocumenten u best nog meeneemt voor een zorgeloze reis naar het buitenland.

  • Na een jarenlange doodstrijd, wordt op 15 oktober 2021 dan toch de stekker getrokken uit de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Hebt u vliegtickets voor die datum of later met een ticketnummer startend met 055, dan hebt u recht op een volledige terugbetaling. Gebruik hiervoor het onlineformulier van Alitalia.

  • Op 2 september vertrok de Connecting Europe Express aan een rondreis door Europa. Bedoeling van dit project? O.a. de trein naar voren schuiven als duurzaam vervoermiddel. Deze speciale trein vertrok in Lissabon en doet 100 steden aan in 26 landen om op 7 oktober aan te komen in Parijs. Op 4 en 5 oktober rijdt de trein door België. Reist u wel eens met de trein? Weet dat u rechten hebt als treinpassagier, overal in Europa. En treinen is een duurzame manier van reizen!

  • Slotenmakers zijn niet altijd even betrouwbaar. Om de strijd tegen malafide slotenmakers aan te gaan, lanceert de FOD Economie vanaf 1 januari 2022 een identificatiekaart. Slotenmakers die deze kaart kunnen voorleggen, ondertekenden een gedragscode en beschikken over een kwaliteitscertificaat.

  • In 2020 ontving de Economische Inspectie van de FOD Economie meer dan 55.000 meldingen. Een aanzienlijke stijging, die vooral te wijten is aan de fikse toename van het aantal meldingen over onlineproblemen zoals frauduleuze praktijken op het gebied van e-commerce of oplichting zoals phishing.

  • Van 17 tot 19 september zakten 200 Europese burgers af naar Straatsburg voor het eerste Europees burgerpanel, de start van een traject waarbij ze via de Conferentie over de Toekomst van Europa hun aanbevelingen kunnen geven over het EU-beleid. Van 24 tot 26 september volgde een tweede panelsessie. O.a de Belgische Phoebe Janssens, een 20-jarige studente rechten aan de VUB, vertegenwoordigt ons land. Zij was onlangs te gast op radio 1. De uitzending herbeluisteren kan.

  • Op 15 september hield commissievoorzitter Ursula von der Leyen de jaarlijkse ‘State of the Union’ voor het Europees Parlement. Daarin geeft ze aan hoe het ervoor staat in de Europese Unie en welke beleidsplannen klaarliggen voor volgend jaar. Hier leest u de toespraak.