U ontving een betaalverzoek voor onbetaalde tolkosten in Italië?

Laatst aangepast op 29-11-22.

Reed u enkele jaren geleden op de Italiaanse tolwegen? En ontving u recent een betaalverzoek van een Italiaans incassobureau, Italiaanse advocaat of van een Belgische gerechtsdeurwaarder om een openstaande tolheffing te betalen ? ECC België legt u uit wat dit is en hoe te reageren.

Een oude rekening ... voor een onbetaalde tol

Consumenten klagen over een aanmaning tot betaling die ze ontvingen van het Italiaanse incassobureau Nivi SpA. voor een niet-betaalde Italiaanse tolheffing van enkele jaren geleden. In sommige gevallen volgde er ook een betalingsverzoek van een Italiaanse advocaat en/of een Belgische gerechtsdeurwaarder. Nivi SpA komt tussen voor Autostrade per l’Italia, de uitbater van verschillende autosnelwegen in Italië.

Italiaanse tol: een gebruiksaanwijzing

De overgrote meerderheid van snelwegen in Italië zijn tolwegen. Die tol kunt u op verschillende manieren betalen, afhankelijk van de rijstrook die u kiest wanneer u bij het tolgebied aankomt:

 • Contante betaling
  Rijstroken waar u cash kunt betalen herkent u aan het bord met muntstukken en biljetten op een witte achtergrond. U stopt bij het tolhuisje en betaalt het vereiste bedrag cash.

 • Betaling met bankkaart of viacard
  Rijstroken die deze vorm van betalen toestaan, zijn aangegeven met een blauw teken. U stopt bij het betaalstation en betaalt het vereiste bedrag met een bankkaart of viacard. De viacard is een prepaidkaart die u vooraf koopt en oplaadt bij de beheersmaatschappij van de autoweginfrastructuur.

 • Automatische betaling met Telepass
  De rijstroken waar u via Telepass kunt betalen, worden aangekondigd met een geel bord. U moet niet stoppen. Rij gewoon door de poort met een snelheid van minder dan 30 km/u en de betaalmethode die bij uw abonnement hoort, wordt automatisch gedebiteerd ... tenminste als u een Telepass abonnement hebt.

 • Automatische betaling met ‘freeflow’
  Sommige Italiaans snelwegen hebben geen tolstations meer maar camera’s die uw nummerplaat en voertuig fotograferen om de verschuldigde vergoeding te berekenen. Dit wordt “free flow” genoemd, een facturering via camera. Dit systeem wordt op de betrokken snelwegen aangeduid met een wit bord met in het midden een groen kader met de pictogrammen van een auto, een camera en het euroteken (€). Mensen die geen Telepass-abonnement hebben, krijgen 15 dagen tijd om hun tol te betalen. Dat kan op verschillende manieren:
 • via een onlineplatform met kredietkaart
 • in een van de op deze website aangegeven servicepunten
 • via een app die hiervoor ontwikkeld is

Moet u die oude tol nog betalen?

Nivi SpA rechtvaardigt haar betaalverzoeken aan de hand van foto's die door de camera's van het betreffende tolhuisje zijn gemaakt en waarop uw kenteken te zien is.

Om de eigenaar van het betrokken voertuig te identificeren, is toegang nodig tot de databank van voertuigen. Deze databank wordt in België beheerd door de FOD Mobiliteit. Een buitenlandse instantie krijgt enkel toegang tot deze databank als er een bilateraal akkoord bestaat tussen België en het betrokken land of in specifieke gevallen waarin de Europese wetgeving in deze mogelijkheid voorziet.

Er is echter geen akkoord tussen Italië en België. Maar sinds 19 oktober 2021 staat de Europese richtlijn 2019/520 de uitwisseling van gegevens tussen EU-lidstaten toe in geval van niet-betaling van tolgelden. Deze wetgeving heeft geen terugwerkende kracht. Uw rechten zijn dus afhankelijk van het tijdstip van de feiten:

 • Heeft het gevorderde bedrag betrekking op feiten vóór 19 oktober 2021?
  Er is geen wettelijke basis voor het betalingsverzoek. Tenzij u de schuld uitdrukkelijk aan de verschillende belanghebbenden hebt erkend, is er geen verplichting om deze te betalen.
 • Heeft het gevorderde bedrag betrekking op feiten vanaf 19 oktober 2021?
  Het ontvangen verzoek tot betaling is geldig zolang het afkomstig is van een Belgische gerechtsdeurwaarder, een advocaat of een incassobureau erkend door de FOD Economie.

Goed om te weten: U kunt de lijst van erkende incassobureaus raadplegen op de website van de FOD Economie. Nivi staat niet op deze lijst. Dit Italiaanse incassobureau is dus niet erkend in België. U hoeft zijn vordering dan ook niet te betalen.

Goed om te weten: Er is Europese wetgeving die de uitwisseling van gegevens tussen lidstaten op het gebied van verkeersveiligheid mogelijk maakt voor een aantal welomschreven verkeersovertredingen. Tolgelden of gerelateerde boetes staan niet op deze lijst.

Hoe reageert u best?

Samen met onze collega’s van ECC Italië zochten we naar een oplossing met Nivi SpA en Autostrade per l'Italia. Maar deze blijven momenteel bij hun standpunt dat betaling verschuldigd is. Ze blijven betalingsherinneringen sturen. Door het gebrek aan medewerking van Nivi SpA en Autostrade per l'Italia is een minnelijke schikking via ons netwerk tot onze grote spijt dan ook niet mogelijk.

Blijft u betalingsherinneringen ontvangen voor een zogenaamd onbetaalde tol vóór 19 oktober 2021? Zolang u de schuld niet hebt erkend, raden wij u aan om niets te betalen en een laatste e-mail of aangetekende brief met de argumenten uiteengezet in het vorige punt te sturen naar de verschillende belanghebbenden: Nivi en, indien van toepassing, het Italiaanse advocatenkantoor of de gemachtigde gerechtsdeurwaarder.