Bieden op reizendeals.nl, wat houdt het in?

Laatst aangepast op 12-09-23.

Regelmatig kloppen consumenten aan bij ECC België omdat ze een bod deden op een reis bij Reizendeals.nl, maar tegen hun verwachting in een aankoop deden. Kijk goed uit voor u biedt, de bieding is niet vrijblijvend. Hebt u een probleem met reizendeals.nl of voelt u zich misleid door het aanbod? Afhankelijk van de deal waarop u intekende, kunt u bepaalde argumenten inroepen om het contract te betwisten. Reizendeals past wel af en toe de website aan, dus bekijk goed welk argument voor u van toepassing is.

Reizendeals.nl

1. Bieden betekent betalen … of toch niet?

Op de website reizendeals.nl, een veilingsite, kunt u bieden op reizen en weekendjes terwijl de klok tikt. Brengt u het laatste bod uit, net voordat de klok op nul staat? Dan hebt u aldus reizendeals.nl gewonnen … en hebt u de reis ook gekocht. Bieden op een veilingsite is dus geen spelletje!

Weet dat bieden op een veiling betekent dat u aangeeft de reis aan het geboden bedrag te willen kopen. Net zoals bij een echte veiling sluit u een overeenkomst. En die moet u naleven.

Tenzij de bestelknop niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Europese regels stellen dat een aankoop definitief is zodra u op een bestelknop klikt die een duidelijke en ondubbelzinnige tekst bevat die aangeeft dat u verplicht bent om te betalen. Bv. ‘Nu betalen’, ‘Bestelling met betalingsverplichting’.

Welnu, de knop ‘Bied nu!’ geeft volgens ons niet op een duidelijke en ondubbelzinnige manier aan dat u verplicht bent om te betalen. Deze formulering is vaag en niet in lijn met de Europese wetgeving. Dit betekent dat het contract tussen u en reizendeals.nl niet geldig is. U hoeft dan ook niets te betalen.

2. Geen herroepingsrecht? Toch wel!

Bracht u iets te impulsief uw bod uit? En zou u graag gebruikmaken van uw herroepingsrecht van veertien dagen om de deal te annuleren? Volgens reizendeals.nl vallen pakketreizen niet onder het herroepingsrecht. En dat klopt.

Maar uit de dossiers die ECC België ontving, blijkt dat waarop de consument bij Reizendeals biedt vaak geen pakketreis is. Bepaalde essentiële elementen zoals de accommodatie en vervoer liggen meestal nog niet vast. Printscreens van alle informatie waarover u beschikt op het moment dat u het bod uitbrengt, zijn dan ook nuttig om uw herroepingsrecht te doen gelden. 

Aankopen op onlineveilingen die voldoen aan alle voorwaarden van een openbare veiling zijn in principe definitief en kunt u niet herroepen. In de praktijk voldoen de veilingen van reizendeals.nl niet aan de voorwaarden. Dit levert meteen een tweede argument op waarom u wel herroepingsrecht hebt.

3. De prijs die u biedt, is niet wat u echt moet betalen

De verkoper is verplicht om vóór u koopt te informeren over o.a. de totaalprijs, inclusief belastingen, bijkomende vergoedingen, toeslagen en andere kosten. Kunnen die redelijkerwijs niet worden berekend voordat u koopt, dan moet de verkoper aangeven welke bijkomende kosten nog voor uw rekening kunnen zijn.

Had u geen duidelijk idee van de te betalen prijs toen u uw bieding uitbracht, dan kunt u Reizendeals hierover aanspreken.

Weet ook dat de wet pakketreizen bepaalt dat u onder andere volgende essentiële kenmerken van de pakketreis moet krijgen voor de aankoop ervan:

  • de reisbestemming(en), de reisweg en de verblijfsperioden, met de data en, indien logies is inbegrepen, het aantal nachten.
  • de vervoermiddelen, de kenmerken en categorieën, de plaatsen, data en tijdstippen van vertrek en terugkeer, de duur en plaats van tussenstops en de aansluitingen. Indien het exacte tijdstip nog niet vaststaat, moet er een tijdstip bij benadering worden meegedeeld.
  • de ligging, de voornaamste kenmerken en, in voorkomend geval, de toeristische categorie van de accommodatie volgens de regels van het land van bestemming.
  • de maaltijden en de verstrekking daarvan (meal plan).
  • bezoeken, excursies of andere diensten die zijn begrepen in de voor de pakketreis overeengekomen totaalprijs.

Hebt u deze informatie niet ontvangen alvorens aan te kopen, dan kunt u ook op basis hiervan melden dat de pakketreis niet aan de voorwaarden van de wetgeving voldoet.

Dringt de verkoper aan op betaling?

Was uw bod het hoogste maar niet de deal die u verwachtte? Stuur zo snel mogelijk, best binnen 14 dagen na ‘aankoop’, een e-mail naar [email protected] om het vermeende contract te betwisten. U kunt daarbij gebruikmaken van de juridische argumenten in dit artikel.

Recent komt het incassobureau Straetus tussen voor Reizendeals en ontvangen consumenten van hen een aanmaning tot betaling. Straetus is het niet eens met onze redenering en dreigt met de rechtbank, ook als u de vordering hebt betwist! Indien u schriftelijk en gemotiveerd de schuld hebt betwist (bewijs goed bijhouden!), dan mogen zij u niet verder belagen. Om verdere stappen te kunnen zetten, zullen zij effectief naar de rechtbank moeten stappen.

De Economische Inspectie werd op de hoogte gebracht van de praktijken van Straetus in dit dossier. Blijft Straetus u aanmaningen sturen? Doe dan een melding bij de Economische Inspectie via het meldpunt.

Betaalde u al? Vraag dan terugbetaling aan het incassobureau. Reageert deze niet of negatief, dien dan een klacht in bij de Consumentenombudsdienst tegen het incassobureau. De Consumentenombudsdienst kan bemiddelen met Belgische bedrijven.

ECC tot uw dienst

ECC is u graag tot dienst, al kunnen we op dit moment geen klachten meer via bemiddeling oplossing met Reizendeals en Straetus. Toch mag u zeker nog een klacht indienen via ons online klachtenformulier. We kunnen voor u bekijken of u de overeenkomst kunt betwisten of niet.

Doe dus zeker een melding bij de Economische Inspectie of dien een klacht in bij de Consumentenombudsdienst tegen Straetus indien u niet akkoord gaat met de deal.

De praktijken van Reizendeals werden door ECC aangekaart bij de Belgische Economische Inspectie.