twitter facebook
Nieuwsbrief van 27 juni 2019
 
(20/06/2019) Geoblocking
Consumenten kunnen bij alle Europese webwinkels shoppen maar weten vaak niet dat die webshops niet overal in Europa moeten leveren. Dit blijkt uit een eerste analyse van de klachten die ECC België, het aanspreekpunt voor consumenten die inbreuken ervaren tegen het verbod op geoblocking, ontving.
Lees verder

Hoe kunnen we onze rechten als consument duurzaam gebruiken?
Duurzaamheid gaat ons allen aan. Ook wanneer we online en over de grenzen kopen in Europa en onze consumentenrechten gebruiken. ECC België legde – zonder enige wetenschappelijke ambities – enkele vragen over duurzaam consumeren voor aan haar Facebookvolgers. Ook benieuwd naar de resultaten?
Lees verder

Online vliegtickets boeken
Bent u online op zoek naar goedkope vluchten? Dan hebt u twee opties: boeken bij de luchtvaartmaatschappij en bij een boekingssite. En waar reserveert u nu het best?
Lees verder

Oplichting
Lees verder

Dizzle
De klachten over puzzelboekjes blijven binnenlopen. Zit u ook opgezadeld met een ongewenst jaarabonnement voor puzzelboekjes van Dizzle B.V.? Hier ontdekt u wat u kunt doen.
Lees verder

Peperdure slotenmakers

Raakt u buitengesloten en moet u beroep doen op een slotenmaker? Let op wie u belt! Met een gedragscode voor slotenmakers willen de Vlaamse Slotenmakers Unie en de Economische Inspectie een eind maken aan woekerprijzen.

Lees verder

#WeetWatJeKoopt
Samen met de FOD Economie voeren we een sensibiliseringscampagne over fraude en oneerlijke praktijken. Thema dit jaar: online aanbiedingen voor een spotprijsje. Ons advies: wees op uw hoede, doe de Webshop Check en #WeetWatJeKoopt!
Lees verder

Opgelost!
De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM veroordeelt Italiaanse telecomoperatoren omdat zij betalingen van een rekening met een niet-Italiaanse IBAN weigeren.
Lees verder
 


In 't kort
  • In het kader van een gerechtelijke procedure die is gestart door het privébedrijf Happy Flights, bevestigde de ondernemingsrechtbank van Henegouwen dat de Belgische rechtbanken bevoegd zijn voor klachten tegen Ryanair. De rechtbank veroordeelde Ryanair tot het betalen van 500 euro aan passagiers waarvan de vlucht was geannuleerd na een staking door het personeel van het bedrijf. De rechter was van oordeel dat Ryanair niet kon aantonen dat de staking een geval van overmacht was.

  • De Italiaanse mededingingsautoriteit (AGCM) legt Blue Panorama Airlines een boete op van een miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij verplichtte passagiers met een fout/weglating in hun naam op het vliegticket aanvankelijk tot aankoop van een nieuw ticket. Nadien rekende ze een toeslag aan van 50 euro per vlucht. AGCM vond bewijs dat deze praktijken als doel hadden de bedrijfsinkomsten te verhogen. .

  • In aanloop van het festivalseizoen, waarschuwt de overkoepelende Europese consumentenorganisatie BEUC, samen met acht leden waaronder Test Aankoop, over de gevaren van de onlineaankoop van tickets bij doorverkopers. Het advies: koop enkel tickets bij de officiële verkopers en erkende doorverkopers en betaal nooit meer dan de oorspronkelijke ticketprijs. ECC werkt al enkele jaren rond deze problematiek, want vaak komen de doorverkopers uit het buitenland die denken de Belgische wet niet te moeten respecteren.

  • Dat de doorverkoop van tickets voor problemen zorgt, bewijzen de cijfers. Het ECC-Net ontving al meer dan 1.000 klachten over de Zwitserse online ticketdoorverkoper Viagogo. Die rekent tot drie maal de ticketprijs aan. Vaak worden tickets te laat of helemaal niet geleverd of zijn ze ongeldig. De rechtbank van München besliste onlangs dat Viagogo transparanter moet informeren. Het platform mag ook niet langer tickets aanbieden waarmee kopers geen toegang krijgen tot het event.

  • Sommige clausules in de algemene voorwaarden van AliExpress zijn in strijd met Europese regels over b.v. garantie en herroeping. Daarom vragen zes consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop, hun nationale toezichthouder om op te treden tegen de Chinese webwinkel.

  • ECC België vertegenwoordigde het ECC netwerk op het IP Forum over namaak in Parijs. Zowel de autoriteiten, de merkhouders, als onlineplatforms spraken hun wens uit tot meer samenwerking en uitwisseling van informatie in de strijd tegen namaak. ECC benadrukte om de consumenten te betrekken bij deze strijd, door hen te informeren en de tools te geven om namaak te kunnen herkennen.

 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be