Online een reis boeken voor een spotprijs? #WeetWatJeKoopt

Naar jaarlijkse gewoonte slaan de FOD Economie en ECC België de handen in elkaar voor een sensibiliseringscampagne over fraude en oneerlijke praktijken. Dit jaar willen we consumenten aanzetten tot voorzichtigheid wanneer ze online reisjes voor een spotprijs zien.

Met enkele kliks vindt u op het internet een brede waaier aan reisaanbiedingen voor pakketreizen, vliegtuigtickets, verblijf of recreatieve activiteiten, soms ook aangeboden via een online veilingsite. De prijzen kunnen erg verschillen. Een prachtige én goedkope reis ontdekt online? Hoe weet u nu of een heel mooi aanbod echt een buitenkans is of een onbetrouwbaar koopje?

 

 

Onze tips

Neem nooit overhaast beslissingen. Informeer u grondig over de website en over het aanbod. Doe de Webshop Check en #WeetWatJeKoopt!

Nuttige tips, een leuke video en informatie over uw rechten vindt u op de campagnewebsite www.weetwatjekoopt.be.

Waar gebeurd

Mevrouw L. vond op een online veilingsite leuke aanbiedingen voor spotgoedkope reizen. Zij zag het klokje tikken en wou haar kansen maximaliseren. Dus bood zij op vier reizen en …. won ze alle vier! Toeval? Speelde de veilingsite het eerlijk?

Mijnheer D. reserveerde online een vakantiewoning en betaalde meteen de huurprijs per overschrijving. Eenmaal ter plaatste … bleek de vakantiewoning helemaal niet te bestaan. De ‘eigenaar’ van deze spookwoning gaf geen teken van leven meer en liet de terugbetalingsverzoeken van mijnheer D. onbeantwoord. Dit is pure fraude.

Waarom fraude en oneerlijke praktijken in de kijker?

Zowel de FOD Economie als ECC België ontvangen veel klachten over aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Niet alleen online maar ook telefonische. ECC België ontving in 2018 meer dan 120 meldingen over onlinefraude en zeker 640 klachten over oplichting per telefoon.  De FOD Economie spreekt van een stijging van 43% van klachten over onlinefraude ten opzicht van 2017.