Opgelost!

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM veroordeelt Italiaanse telecomoperatoren omdat zij betalingen van een rekening met een niet-Italiaanse IBAN weigeren.

Mijnheer V. B. heeft een vakantiewoning in Italië. Voor zijn internetverbinding, doet hij beroep op de diensten van een Italiaans telecombedrijf Wind Tre. Blijkt dat het bedrijf de facturen niet van de Belgische bankrekening van mijnheer V. wil debiteren. Omdat hij weet dat Europese regels geografische discriminatie bij het gebruik van een betaalmiddel verbiedt, vraagt hij hulp aan ECC België.

ECC België stuurt de klacht door naar ECC Italië dat zonder succes het telecombedrijf contacteert. ECC Italië legt de klacht voor aan de Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM.

AGCM ontving een gelijkaardige klacht over Vodaphone en oordeelt dat de houding van beide telecombedrijven in strijd is met de Europese verordening die overschrijvingen en domiciliëringen in euro regelt. Doel van de regels? Geharmoniseerde betaaldiensten in de EU. Volgens AGCM belemmert de aanpak van Wind Tre en Vodafone dit doel. De telecombedrijven moeten voortaan overschrijvingen en domiciliëringen aanvaarden van klanten met een niet-Italiaanse IBAN. Ook moeten beide bedrijven een administratieve boete van 800.000 euro betalen.

Of mijnheer V.B. zijn rekeningen van Wind Tre ook werkelijk kan betalen met een domiciliëring van zijn Belgische rekening, laat hij ons na zijn zomervakantie weten.

Goed om te weten: Wordt u gediscrimineerd omwille van uw nationaliteit of verblijfplaats? Geoblocking is verboden in Europa sinds december 2018.