Doorverkoop van tickets

Laatst aangepast op 30-05-17.

U bent nog op zoek naar tickets voor uw favoriete concert, zomerfestival of sportwedstrijd. Helaas zijn alle tickets uitverkocht. Wat nu? U zoekt wellicht op internet naar de laatste kaartjes en bent bereid om daarvoor nét iets meer te betalen.

Maar opgelet! Er zijn bedrijven die zeer snel grote aantallen tickets opkopen en dan tegen hogere of woekerprijzen verkopen op internet. De doorverkoop van tickets mag in België enkel onder zeer strikte voorwaarden bepaald door de Belgische wet. Ook andere landen leggen de doorverkoop aan banden. 

Zo nam de Italiaanse Autoriteit (L'Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato) maatregelen: 

  • Een officiële verkoper kreeg een boete omdat die toeliet dat doorverkopers grote aantallen tickets konden kopen. 
  • De doorverkopers, waaronder Viagogo, kregen een boete omdat ze kopers van een kaartje niet de vereiste informatie gaven zoals de naam van de verkoper, de oorspronkelijke waarde van het ticket, de rij- en zetelnummers, mogelijkheid tot annulatie.

In België spant de consumentenorganisatie Test Aankoop een vordering tot collectief herstel aan tegen acht doorverkopers werkzaam op de Belgische markt. Ook tegen Viagogo loopt in België een rechtszaak.

Benieuwd naar de risico’s verbonden aan doorverkochte tickets en tips van ECC België? U leest ze hier. Of in deze brochure.