Online bestellen

Wilt u iets online kopen, op een website, via Facebook of een app? Waag u dan niet aan een sprong in het diepe. Zorg er wel voor dat u precies weet waarop u recht hebt.

Gelukkig buigt de Europese wetgeving zich voor u over online kopen. En legt ze aan de verkoper op om u te informeren vóór u met hem een overeenkomst sluit. Het gaat concreet over:

De verkoper moet u  hierover duidelijk en verstaanbaar informeren. Hebt u uw bestelling bevestigd? Dan moet de onlinehandelaar u een bestellingsbevestiging bezorgen die opnieuw al deze informatie bevat.

De identiteit van de verkoper

Check altijd of de verkoper wel zijn volledige contactgegevens publiceert op zijn website: handelsnaam en ondernemingsnummers, fysiek adres en zijn contactgegevens (e-mailadres, fax- en/of telefoonnummer indien beschikbaar).

Waarom is dat zo belangrijk? Om zeker te weten dat hij gevestigd is in de Europese Unie, en u dus beschermd bent door de Europese wetgeving voor uw onlineaankoop. Ook weet u dat hij wel degelijk bestaat, en dat u hem vlot bereikt bij problemen.

Koopt u via een onlineplatform? Controleer wie de echte verkoper is en volg onze tips.

In de brochure 'Kopen op het internet. Laat je niet vangen!' leest u onze tips om de betrouwbaarheid van een onlineverkoper te controleren.

De inhoud van uw bestelling

De verkoper is verplicht om de volgende bestellingsgegevens met u te delen – vóór u bestelt:

  • de eigenschappen van de dienst of het product
  • de totaalprijs, inclusief leveringskosten en taksen
  • de contractduur en de voorwaarden voor opzegging 
  • de leveringsmodaliteiten zoals de bezorgingstermijn of de start van de bestelde dienst en eventuele leveringsbeperkingen

Koopt u een digitaal product (zoals een e-boek, app voor smartphone of tablet, onlinespel, muziek of film)? De verkoper moet u informatie verstrekken over de functies en de compatibiliteit met de meest gangbare software en toestellen.

De verkoopsvoorwaarden

Onlinehandelaars zijn niet verplicht algemene verkoopsvoorwaarden te hebben. Toch moeten ze u bepaalde wettelijke informatie geven over: 

De betaalverplichting

Zodra u op een bevestigingsknop (zoals 'nu kopen', 'nu betalen' en 'aankoop bevestigen') klikt, is uw bestelling definitief. Zo'n knop geeft immer een betalingsverplichting aan. Ontbreekt die? Dan is uw bestelling nietig en bent u niet contractueel gebonden.

Let dus op: bij online kopen moet u niet noodzakelijk hebben betaald of getekend voor u vasthangt aan een contract.

De betaalwijze

Drie belangrijke principes als u online wilt betalen:

  1. Check altijd of de betaalpagina beveiligd is, wanneer u iets online wilt kopen. Let daarbij op het symbool van een hangslot of een sleutel. En kijk na of de ‘http’ in de adresbalk verandert in een ‘https’. De extra ‘s’ staat voor ‘secure’.
  2. De kredietkaart is het veiligste betaalmiddel online. Zo bent u beter beschermd bij problemen (fraude, niet-levering, faillissement, ...). En kunt u bij de uitgever van uw kaart een terugbetaling vragen.
  3. Betaalwijzen om zeker te vermijden: internationale geldtransfers (bijvoorbeeld via Western Union) en stortingen via derde vertrouwenspartijen (zoals Escrow Services). Want het zijn vooral oplichters die deze diensten inschakelen!