Onlinebestellingen buiten de EU worden duurder vanaf 1 juli

Ontdekt u een koopje bij een Britse, Amerikaanse, Chinese of een andere webshop buiten de EU? Prijzen van Europese en niet-Europese webwinkels vergelijken houdt meer in dan de prijzen naast elkaar leggen. U betaalt soms extra voor btw, douanerechten en administratiekosten bij niet-Europese onlineverkopers. En verzendkosten kunnen hoog oplopen.

Voorlopig ontsnappen aankopen tot 22 euro aan deze bijkomende kosten. Maar niet lang meer. Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe Europese douaneregels voor onlineaankopen buiten de EU, ongeacht uw aankoopbedrag.

Goed om te weten: Hebt u een geschil met een niet-Europese verkoper, dan zal het niet gemakkelijk zijn om uw rechten over bv. garantie en herroepingsrecht af te dwingen. Controleer de geografische adresgegevens van de online verkoper. Zo weet u of hij Europees is of niet. Opgelet: een ‘.nl’ of ‘.de’- website betekent niet dat de verkoper in Nederland of Duitsland gevestigd is.

Regels tot 30 juni 2021

Tot en met 30 juni 2021 zijn aankopen buiten de EU met een waarde van 22 euro of minder vrijgesteld van btw en douanerechten.

Betaalt u meer dan 22 euro (inclusief verzendkosten) voor uw onlineaankoop buiten de EU? Dan houdt u best rekening met deze extra kosten, te betalen bij levering aan de pakjesdienst:

 • Btw
  Voor aankopen buiten de Europese Unie geldt het btw-tarief van het land van de koper. Ook als u al btw betaalde aan de verkoper. In België betaalt u 6% btw op bv. boeken en 21% op bv. elektronica.

 • Douanerechten
  Douanerechten worden berekend op basis van de waarde van de gekochte goederen. Daarom moeten internationale pakketten vergezeld zijn van een aangifteformulier met vermelding van de prijs van de aankoop.

  Goed om te weten: U kunt de douanerechten nakijken via de website Acccess2Markets. De producten zijn onderverdeeld in categorieën en krijgen een TARIC-code. Aan de hand van deze code kunt u opzoeken hoeveel douanerechten u zult moeten betalen.

 • Dossierkosten
  De meeste vervoerfirma’s rekenen administratieve kosten aan voor het vervullen van de douaneformaliteiten. Neem voordat u bestelt contact op met de transportfirma om deze tarieven te bekomen.

Nieuwe regels vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2021 betaalt u op alle bestellingen bij een webshop gevestigd buiten de EU btw en douanerechten, ongeacht het aankoopbedrag. Dit geldt ook voor aankopen besteld voor 1 juli die op deze datum of later aankomen.

De pakjesdienst zal bij de levering de verschuldigde btw en douanerechten innen en rekent u waarschijnlijk dossierkosten aan voor het vervullen van deze douaneformaliteiten. Deze extra kosten maken online kopen buiten de EU minder voordelig dan u eerst dacht.

U moet bij de levering geen extra kosten betalen aan de vervoerder op voorwaarde dat:

 • de Belgische btw inbegrepen is in de prijs die de verkoper aanrekent
 • de buiten de EU gevestigde onlineverkoper zich geregistreerd heeft bij het ‘één-loketsysteem’ (IOSS).
 • en de verkoopprijs (exclusief bijkomende kosten voor levering, verzekering, belastingen) 150 euro of minder bedraagt.

Opgelet: U kunt als consument niet controleren of een niet-Europese verkoper geregistreerd is of niet. Rekent hij btw aan? Dat betekent niet altijd dat u vrijgesteld bent van bijkomende kosten bij de levering.

Een voorbeeld

  Tot 30 juni 2021 Vanaf 1 juli 2021  
    Geregistreerde webshop Niet- geregistreerde webshop
Aankoopprijs
(verzendkosten inbegrepen)
10 euro 10 euro 10 euro
Douanerechten 0 euro
(vrijgesteld)
0 euro

(betaald door de webshop)

15 euro
Btw* (21%) 0 euro
(vrijgesteld)
2,1 euro

(inbegrepen in bedrag betaald aan de verkoper)

5,25 euro
Totale kost
(exclusief dossierkosten)
10 euro 12,1 euro 30,25 euro
Dossierkosten Niet van toepassing Niet van toepassing Afhankelijk van de vervoerder

* Berekend op de waarde van de zending (aankoopprijs + verzendkosten) vermeerderd met de douanerechten en dossierkosten van de vervoerder. Bron: bpost 

U koopt bij een Europese marktplaats of dropshipper

Koopt u bij een in de EU gevestigde marktplaats of dropshipper, dan moet u geen btw noch douanerechten betalen. Tenzij de verkoper u vooraf duidelijk en transparant liet weten dat u deze kosten bij de levering wel verschuldigd bent.

Dropshippers versturen hun pakjes vaak vanuit een land buiten de EU. In dat geval moet u de douane- en andere kosten betalen.

Niet-Europese verkopers kunnen hun producten via Europese platformen aanbieden. Controleer daarom voor u bestelt waar de verkoper gevestigd is. In principe moet u de geografische gegevens kunnen terugvinden op het onlineplatform.

Tip: twijfelt u waar een verkoper gevestigd is of van waar hij zijn producten uw richting uit stuurt? Vraag het de verkoper gewoon voordat u bestelt. Een website waarvan de url eindigt op ‘.nl’ of ‘.fr’ betekent niet altijd dat de verkoper in Nederland of Frankrijk is gevestigd.

Online te koop maar verboden!

De invoer van bepaalde producten naar Europa of België is soms gecontroleerd of zelfs geheel verboden, bv. verdovende middelen, medicatie, wapens, namaakartikelen, bepaalde planten, beschermde diersoorten, … Koopt u deze producten toch, dan begaat u een overtreding met juridische gevolgen. Wees dus waakzaam.

Op de website van de FOD Financiën leest u meer over wat u wel en niet mag kopen op internet.

ECC tot uw dienst

Vindt u dat de pakjesdienst u te hoge kosten aanrekent? Contacteer de Ombudsdienst voor de postsector en vraag of de tarieven kloppen.

Hebt u een vraag over uw aankopen in Europa? Contacteer onze juristen.