Vlot betalen binnen Europa

Wilt u geld overschrijven op een Europese rekening? Of facturen en aankopen betalen over de landsgrens heen?

Dankzij de gemeenschappelijke betalingsruimte voor de euro (of SEPA: Single European Payment Area) is dat vandaag een fluitje van een cent. U voert uw overschrijvingen, domiciliëringen en bankkaarttransacties nu overal in Europa uit op dezelfde manier.

De website van de Europese Commissie ‘Uw Europa’ geeft u meer algemene informatie over financiële producten en diensten in Europa.

Het acroniem SEPA staat voor Single Euro Payments Area, of in het Nederlands: gemeenschappelijke betalingsruimte voor de euro. De zone is opgebouwd uit een aantal SEPA-landen, die we hieronder opsommen. SEPA kwam er op vraag van de Europese Commissie. Die riep de banken van de uiteindelijke SEPA-landen daartoe op. Om zo de betaalmiddelen voor de euro te harmoniseren en te standaardiseren.

De standaardisering binnen de SEPA-landen focust op de volgende betaalmiddelen:

Overzicht van de SEPA-landen

De SEPA-landen die lid zijn van de Europese Unie en de euro gebruiken als nationale munteenheid België, Cyprus (Griekse gedeelte), Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje.
De SEPA-landen de lid zijn van de Europese Unie, maar een andere nationale munteenheid dan de euro gebruiken
Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Kroatië, Polen, Roemenië, Tsjechië en Zweden
De SEPA-landen die geen lid zijn van de Europese Unie
IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland