Online en offline betalen binnen Europa

Wilt u geld overschrijven op een Europese rekening? Of facturen en aankopen betalen over de landsgrens heen? Of wenst u uw online aankoop op veilige manier te betalen?

We geven u graag een overzicht van de verschillende opties:

SEPA: geharmoniseerde betaalmiddelen in Europa

Dankzij de gemeenschappelijke betalingsruimte voor de euro (of SEPA: Single European Payment Area) voert u uw overschrijvingen, domiciliëringen en bankkaarttransacties nu overal in Europa uit op dezelfde manier.

Met de invoering van de SEPA-zone heeft de Europese Commissie de banken van de SEPA-landen ertoe gebracht om de betaalmiddelen voor de euro te harmoniseren en te standaardiseren. Niet alle EU-landen maken deel uit van SEPA. U vindt een lijstje hieronder.

De standaardisering binnen de SEPA-landen focust op de volgende betaalmiddelen:

Overzicht van de SEPA-landen

De SEPA-landen die lid zijn van de Europese Unie en de euro gebruiken als nationale munteenheid België, Cyprus (Griekse gedeelte), Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje.
De SEPA-landen de lid zijn van de Europese Unie, maar een andere nationale munteenheid dan de euro gebruiken
Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Polen, Roemenië, Tsjechië en Zweden
De SEPA-landen die geen lid zijn van de Europese Unie
IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland

 

De website van de Europese Commissie ‘Uw Europa’ geeft u meer algemene informatie over financiële producten en diensten in Europa.