Klachten over misleidende verkoopstechnieken zijn goed voor 31% van de klachten van ECC België in 2017

Laatst aangepast op 19-06-18.

Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) België behandelde in 2017 een record aantal dossiers: 10.155. Bijna één vraag of klacht op drie ging over gezondheidsproducten en systemen voor kortingen. Consumenten kaartten vooral de misleidende verkoopstechnieken (31%) aan, zowel op het internet als per telefoon. Verder vonden consumenten ECC België vooral met hun reisproblemen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van ECC België.

Het aantal dossiers ontvangen door ECC België overschreed in 2017 voor het eerst de kaap van 10.000. 10.155 om exact te zijn of 7,7% meer dan in 2016 en 28,5% meer dan het jaar ervoor. 

ECC België kon in 83% van de dossiers de consument meteen adviseren (vraag om informatie) of een oplossing aanreiken (juridisch advies). Sommige klachten (1722) vereisten de tussenkomst van een ECC in een andere EU-lidstaat. Voor 53% van deze klachten vond ECC-Net samen met de buitenlandse handelaar een minnelijke oplossing. 84% van de consumenten die de tevredenheidsenquête invulden, waren tevreden over de diensten van ECC België.

Meest voorkomende problematieken?

16% van alle klachten ging over gezondheidsproducten. In 54% van deze dossiers klaagde de consument over de misleidende online verkoopstechnieken:  via online advertenties op social media werden gratis stalen aangeboden van gezichtsmaskers, spierversterkers enz. Alles leek gratis en eenmalig. Ook was het voor de consument niet duidelijk dat het om een betalend abonnement ging. Toch ontving hij een factuur.

15% van de dossiers ging over systemen voor kortingen. Ook hier voelden consumenten zich misleid door de verkoopstechnieken (93%), deze keer per telefoon.  Belgische consumenten werden telefonisch gecontacteerd door veelal Nederlandse bedrijven met een fantastisch aanbod voor (hotel)kortingsbonnen. De consument zou alles toegestuurd krijgen en er was geen aankoopverplichting. Helaas kreeg de consument geen bevestiging, maar wel een factuur. Hij had een abonnement afgesloten.

Ook met reisproblemen klopten consumenten aan bij ECC België: klachten over vliegtuigreizen en pakketreizen waren samen goed voor 20% van de dossiers. 9% van de klachten ging over ontspanning. Onder deze categorie vallen ook gsm en computer. Kleding en schoenen, een belangrijke categorie van goederen die online worden gekocht,  zorgden voor 5% van de klachten. Vaak ging het dan over de niet-levering of een niet-conforme levering.

Meer jaarcijfers en details over 2017 staan visueel gebundeld op een informatieblad.