Opgelost!

Laatst aangepast op 19-12-16.

Dankzij het ECC-Net, is meneer D. vergoed voor het videospel ‘No Man’s Sky’ aangezien de inhoud niet beantwoordde aan de door de ontwikkelaar gemaakte belofte

Begin augustus 2016, koopt meneer D. bij de Luxemburgse webshop Steam de PC-versie van ‘No Man's Sky’ en betaalt 59,99 euro. Dit spel wordt, o.a. door de ontwikkelaar Hello Games en de gespecialiseerde pers aangekondigd als hét spel van 2016. En terecht. In het spel verkennen gamers een oneindig universum terwijl ze op zoek zijn naar wat zich in de kern bevindt.

Wat maakt ‘No Man’s Sky’ zo bijzonder? Naarmate de gamer verder komt in het spel en in functie van de gemaakte keuzes worden de planeten, de zonnestelsels en andere omgevingen die deel uitmaken van het melkwegstelsel willekeurig en procedureel gegenereerd. Elke speler beleeft dus zijn eigen spelervaring.

Mijnheer D. downloadt en installeert de game op zijn PC wat op zich bijna 2 uur in beslag neemt. Het verrassingseffect en de eerste ontdekkingstochten in de nieuwe landschappen leveren enkele boeiende speeluren op maar het enthousiasme van meneer D. verdwijnt al snel als sneeuw voor de zon. De graphics van sommige planeten zijn van slechte kwaliteit, het scenario blijkt repetitief, de interactie met andere spelers is zeer beperkt, de ruimtegevechten aangekondigd in de trailers blijken onbestaand. Maar bovenal bevat het spel een aantal bugs die de computer van meneer D. doen crashen.

Na elf uur ontgoochelende spelervaring heeft meneer D. er genoeg van en contacteert Steam voor een terugbetaling van zijn aankoop. De wet voorziet echter geen herroepingsrecht voor digitale producten die al in gebruik genomen zijn. 

Steam ontving intussen veel klachten van ontevreden gamers en besliste dat het klanten die minder dan twee uur gespeeld hadden, zou terugbetalen. Maar meneer D. beantwoordt niet aan deze voorwaarde. Hij had bijna twee uur nodig om het spel te installeren.

ECC-Net neemt deze zaak ter harte, en benadrukt in zijn contacten met Steam dat meneer D. ondervonden problemen niet eerder kon melden omdat ze geleidelijk aan en zeker na meer dan twee uur spelen opdoken. Steam geeft gehoor aan deze argumenten en betaalt meneer D. volledig terug.