Bedrieglijk onlineaanbod van een persoonlijke lening

Laatst aangepast op 28-02-19.

ECC België ontvangt steeds meer klachten over dubieuze leningen die door individuen worden aangeboden via onder andere Facebook. Misleiding via sociale media komt steeds meer voor. U betaalt een voorschot op de lening maar uiteindelijk ontvangt u nooit de lening en uw voorschot bent u ook kwijt.

Aanbod van een online lening is schimmig

De oplichters gaan steeds op dezelfde manier te werk: ze doen een verlokkelijk kredietvoorstel waarop u zonder veel papierwerk gemakkelijk en snel kunt intekenen. De oplichters vragen een voorschot op deze lening. Eens het voorschot betaald, vragen ze u opnieuw een som over te maken b.v. voor de verzekering, administratie. Zo houden ze u aan het lijntje tot u doorhebt dat u de lening nooit zult krijgen.

Vraagt u uw voorschot terug, dan zeggen ze dat u nog een laatste keer moet betalen. Zo blijft u in een vicieuze betaalcirkel. U ontvangt het geleende bedrag niet en de betaalde voorschotten bent u ook kwijt.

De oplichters komen overtuigend over omdat zij u nepfacturen en scans van vervalste identiteitskaarten opsturen die er geloofwaardig uitzien. Zelfs als de oplichter betrouwbaar overkomt moet u nog steeds opletten. Op het internet is het gemakkelijk om zich als iemand anders voor te doen.

Hoe reageren?

Negeer deze kredietvoorstellen. Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar.

Toch een lening aangegaan? Dit kunt u doen

Dien een klacht in bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA)

Tips om ongewenste lening te voorkomen

  • Wees kritisch voor kredietvoorstellen op het internet. Betrouwbare kredietverleners zoeken geen klanten via Facebook bijvoorbeeld.
  • Kijk steeds de volledige contactgegevens na.
  • Lees meer over oplichting en bedrog op onze website.

Andere voorbeelden van fraude op internet

“U hebt 15  miljoen euro gewonnen!” verneemt u per e-mail. Op internet staat een advertentie voor een tweedehandswagen “die blinkt als nieuw en perfect onderhouden” voor een prijsje. Perfect onderhouden tweedehandsauto! Oplichters misleiden u online op allerlei manieren, nepleningen is hier maar een voorbeeld van.