Vraag van de maand

Ik wil iets kopen op een Franse website. Ik word gevraagd mijn identiteit te bewijzen met een kopie van mijn identiteitskaart en/of bankkaart. Moet ik dat doen?

De Europese wetgeving somt de situaties op waarin het opvragen van persoonsgegeven gewettigd is.

Een verkoper mag naar een bewijs van uw identiteit vragen indien dit vereist is voor het sluiten van de overeenkomst: de handelaar is hierdoor zeker dat uw identiteit overeenstemt met die van de bankkaarthouder. Deze handelswijze is gebruikelijk bij grote aankopen of de aankoop van specifieke producten.

De door de verkoper opgevraagde gegevens moeten in verhouding staan tot het beoogde doel. De gegevens moeten dus relevant en noodzakelijk zijn voor het sluiten van de overeenkomst. Voor u een kopie van uw identiteitskaart en/of bankkaart bezorgt, controleer eerst, zoals altijd, goed de gegevens van de verkoper en of die betrouwbaar is of niet.

Identiteitskaart

U kunt de webshop vragen of een kopie van b.v. een factuur van uw energieleverancier of telecomoperator volstaat. Zo hoeft u geen kopie van uw identiteitskaart te sturen.

Volstaat een kopie van een factuur niet en dringt de verkoper aan op een kopie van uw identiteitskaart? Stuur dan enkel een kopie, bij voorkeur zwart-wit, van de voorzijde van uw identiteitsbewijs. Tenzij u zich bedacht en u niet wenst door te gaan met uw aankoop. Dit volstaat voor de handelaar om uw identiteit te controleren, zonder dat u het risico loopt op misbruik van uw persoonsgegevens. 

Bankkaart

Stuur nooit een kopie van uw betaalkaart (krediet-, debetkaart …), al vragen steeds meer verkopers ernaar en dit onder het niet altijd terechte voorwendsel van identiteitscontrole. Wie over het nummer en de geldigheidsdatum van uw bankkaart beschikt, kan die immers frauduleus gebruiken. Zelfs wanneer de veiligheidscode (Card Verification Value) verhuld werd. Zijn uw kaartgegevens misbruikt? Contacteer zo snel mogelijk uw bank.