Opgelost!

Mevrouw S. V.R. betaalde Duitse én Belgische btw op de nieuwe auto die ze in Duitsland kocht. De bemiddeling met de garagehouder was succesvol. Hij betaalde de Duitse btw terug.

Mevrouw S. V.R. kocht bij een garage in Duitsland een nieuwe auto. Prijs: 10.890 euro, inclusief 1.738,74 euro Duitse btw. Bij de inklaring aan de Belgische douane moest ze echter opnieuw btw betalen: 1 921,76 euro. Ze klopte toen aan bij de Duitse garage, mét het betalingsbewijs afgeleverd door de Belgische douane,  en eiste de btw terug die ze hem had betaald. Tevergeefs, ook al drong ze diverse keren aan per mail.

Daarop vroeg ze raad aan ECC België.

Inwoners van België die in een ander EU-land een nieuwe wagen kopen zijn enkel de Belgische en niet de buitenlandse btw verschuldigd. Daarom vroegen wij onze collega’s van ECC Duitsland om te bemiddelen met de garage in kwestie. Die stemde in met het terugbetalen van de 1.738,74 euro onterecht ingehouden Duitse btw aan mevrouw S. V.R.

Ons advies: Bent u van plan een nieuwe wagen te kopen in het buitenland? Wijs de verkoper erop dat u de auto wil uitvoeren. Zo voorkomt u dat u de btw dubbel moet betalen. En wanneer de buitenlandse verkoper toch eist dat u de lokale btw betaalt, stem er dan alleen mee in als hij schriftelijk belooft om de lokale btw terug te betalen nadat u hem het bewijs hebt geleverd van de uitvoer van de auto en de betaling van de btw in uw thuisland.

Wilt u meer weten over de aankoop van een wagen in de Europese Unie? Lees de brochure waarin de stappen die u daarbij moet ondernemen helder en overzichtelijk uiteengezet worden.