Vraag van de maand

Laatst aangepast op 31-05-22.

De fiets die ik op 15 mei besteld heb, wordt begin juni geleverd. Op 1 juni gaan nieuwe garantieregels in. Gelden de oude of de nieuwe garantieregels voor mijn aankoop?

Of u nu online shopt of in de winkel, als u iets voor privégebruik bij een Europese handelaar koopt, hebt u volgens de oude én de nieuwe regels recht op een wettelijke garantie van twee jaar. De termijn van twee jaar begint te lopen bij de levering van het product.

Vanaf 1 juni 2022 gelden in België nieuwe garantieregels, een omzetting van de Europese richtlijn (2019/770). Welke garantieregels voor uw aankoop gelden, hangt niet af van de leverdatum, wel van de aankoopdatum.

  • De aankoop vond plaats voor 1 juni 2022?
    De oude regels zijn van toepassing. De verkoper is automatisch verantwoordelijk gedurende de eerste 6 maanden na aankoop. Daarna kan hij u vragen om te bewijzen dat het effectief om een fabricagefout gaat.

  • De aankoop vond plaats op of na 1 juni 2022?
    De nieuwe garantieregels zijn van toepassing. De verkoper is automatisch verantwoordelijk gedurende de gehele wettelijke garantieperiode van twee jaar. Tenzij hij kan bewijzen dat u het gebrek veroorzaakt hebt. De nieuwe garantieregels bieden consumenten met andere woorden een betere bescherming.

U kocht de fiets voor 1 juni, dan gelden de oude regels voor uw koopovereenkomst, ook al wordt de fiets pas in juni geleverd. De verkoper is verantwoordelijk gedurende de eerste zes maanden na de levering.

Een tip: bewaar uw aankoopbewijzen (bv. bestelbon, bestellingsbevestiging, betaalbewijs). De aankoopdatum bepaalt immers welke garantieregels voor uw aankoop gelden. Maar ook de leveringsbon die de leverdatum vermeldt waarop de garantieperiode aanvangt.

Gaat u de bestelling zelf ophalen? Vraag de verkoper een document dat de datum bevestigt. Of laat de bestelbon door de verkoper ondertekenen met de melding ‘Bestelling opgehaald door de koper op … (datum)’.

Wilt u meer weten over de nieuwe regels? De tekst over de wettelijke garantie doet ze uit de doeken.