Belgische lage-emissiezones leggen binnen- én buitenlandse overtreders zware boetes op

Laatst aangepast op 25-04-19.

Antwerpen en Brussel zijn lage-emissiezones (LEZ), momenteel de twee enige in België. Oudere, vervuilende wagens zijn niet meer welkom in deze steden. Enkel met een voertuig dat voldoet aan bepaalde milieucriteria mag u in deze steden rijden. Dit geldt voor binnen- én buitenlandse auto’s. Overtreders worden zwaar beboet.

Slimme camera’s detecteren overtreders

Slimme camera’s lezen de nummerplaat van alle voertuigen die een LEZ binnenrijden. Nummerplaten van toegelaten voertuigen, worden automatisch uit de lijst van geflitste voertuigen verwijderd. Eigenaars van de overgebleven nummerplaten, mogen een boete verwachten.

Wie riskeert geen boete?

De toegelaten voertuigen zijn:

  • Voertuigen met een automatische toelating, zoals voertuigen met een Belgische nummerplaat die voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van Antwerpen en Brussel. Ook voertuigen met een Nederlandse nummerplaat die voldoen aan de criteria staan automatisch op de Antwerpse lijst.

  • Geregistreerde voertuigen, zoals voertuigen met een buitenlandse nummerplaat, aangepaste wagens voor personen met een handicap.

  • Voertuigen met een tijdelijke toelating tegen betaling voor voertuigen die niet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van Antwerpen en Brussel.

Hoeveel bedraagt de boete?

Elke stad bepaalt zelf de boetes voor het binnenrijden zonder toelating van een LEZ.

In Antwerpen mag u zich bij een eerste overtreding aan een boete van 150 euro verwachten. Begaat u dezelfde overtreding binnen het jaar, dan krijgt u een boete van 250 euro toegestuurd. Bij een derde overtreding stijgen de boetetarieven tot 350 euro.

In Brussel krijgt u bij de eerste overtreding meteen een boete van 350 euro. U kunt er wel pas 3 maanden later opnieuw een boete krijgen van hetzelfde bedrag. En dit tot 4 keer per jaar.

Hoe een boete vermijden?

Rijdt u met een voertuig dat de milieunormen van Antwerpen of Brussel niet haalt? Koop vooraf een dagpas voor 35 euro (Antwerpen | Brussel). Dit kan tot acht keer per jaar.

Opgelet: Koop uw dagpas enkel op de officiële websites. Dagpassen aangeboden op andere websites zijn niet geldig.

Rijdt u met een voertuig met een buitenlandse nummerplaat dat voldoet aan de milieucriteria? Registreer uw voertuig (Antwerpen | Brussel).

En natuurlijk kunt u de auto altijd buiten de stad parkeren en met het openbaar vervoer, deelfiets of -step naar de LEZ rijden.

Weldra extra lage-emissiezones

In 2020 worden ook Gent en Luik een LEZ. In 2021 breidt het lijstje opnieuw uit met Willebroek en Mechelen.

Lees meer over rijden in Europa en rijden met een buitenlandse wagen in België.

Laatste update: 30/04/2019