In 't kort

Laatst aangepast op 27-06-23.
  • Nog geen plannen voor dit weekend? Zaterdag 6 mei openen de 🇪🇺 instellingen in Brussel hun deuren van 10 tot 18 uur en bent u uitgenodigd op een groot scala aan gratis activiteiten. Hier lees u meer informatie over de activiteiten per instelling.

  • De Europese Commissie stelde onlangs een nieuw initiatief voor: ‘Het recht op reparatie’ en wil daarmee het herstellen van goederen bevorderen. Zowel tijdens als na de wettelijke garantietermijn. Dit initiatief moet de Europese Green Deal ondersteunen, de afvalberg verminderen en de consumenten geld besparen. Bovendien zal het de producenten en verkopers ertoe aanzetten duurzamere goederen te ontwikkelen. Dit voorstel voor een richtlijn moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. ECC-Net werkt alvast aan paper over het thema.

  • Met een tweede initiatief wil de Europese Commissie ingaan tegen greenwashing en misleidende groene claims die sommige bedrijven graag gebruiken. Daarmee spelen ze in op de trend van duurzaam consumeren en proberen ze consumenten te overtuigen hun producten te kopen. Ook dit voorstel vereist nog goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad. ECC België werkte mee aan het initiatief van de FOD Economie over green claims: Te groen om waar te zijn?

  • Bent u op zoek naar een tweedehandswagen? De Car-Pass houdt de kilometerstand van de wagen bij door de jaren en de eigenaars heen en moet u ontvangen als u een tweedehandsvoertuig koopt bij een Belgische verkoper. Toch zijn er nog controles nodig: Meer dan 8 op 10 gericht gecontroleerde ondernemingen in de autosector is niet in orde met de wetgeving. Dat berichtte de FOD Economie. ECC is zeker voorstander van een Europees Car-Pass-systeem.

  • Voor het verbeteren van een fout in uw naam op een vliegticket, rekenen luchtvaartmaatschappijen vaak een kost aan. Maar wilt u een fout rechtzetten op het ticket van een Spaanse vliegmaatschappij? Daarvoor hoeft u voortaan niets te betalen, zo zei het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming en schreven onze Nederlandse collega’s op hun website.

  • Wist u dat de FOD Economie werkt aan een lijst van alle Belgische reisbureaus die de ‘gedragscode voor reisbureaus’ ondertekenden? Deze reisbureaus erkennen dat ze de wettelijke verplichtingen kennen en verbinden zich ertoe om die correct toe te passen. Concreet betekent dit dat ze beloven u de best mogelijke service te verlenen en u producten aan te bieden die het best aan uw verwachtingen voldoen.

  • Reist u binnenkort naar Kroatië? Geen gedoe meer met de kuna. Sinds 1 januari is Kroatië het 20ste land van de Eurozone en betaalt u er dus gewoon met euro. 2023 markeert ook de 10de verjaardag van het EU-lidmaatschap van Kroatië.