De misleidende praktijken van Pharmaxx

Een gratis staal? Nee een betalend abonnement!

U denkt dat u een gratis staaltje bestelt, maar in realiteit onderschrijft u een betalend abonnement.

Pharmaxx was gevestigd in Nederland, maar heeft nu een zetel in Stekene, België, onder de naam van Caltexx BVBA. Per e-mail of telefonisch stellen deze onderneming de consument voor om hun vitamines gratis te testen.

Indien u hun aanbod telefonisch ontving, verwijzen we u graag verder naar ons artikel “Televerkoop: geldig zonder handtekening?”.

Ontving u een uitnodiging per e-mail, en vroeg Pharmaxx om op de promotiemail te klikken en het bestelformulier in te vullen? Lees dan hieronder onze tips.

Gratis?

Op het bestelformulier staat er niets meer over een gratis staal. U dient € 7,95 te betalen voor verzend- en administratiekosten. De vitamientjes zijn dus helemaal niet gratis. Het initiële aanbod met de gratis testaanbieding is dus misleidend.

Gratis staaltje of abonnement!

Om te kunnen bestellen, moet u de actievoorwaarden aanvaarden. Hierin staat dat de eerste zending gevolgd zal worden door een tweede met een kuur voor drie maanden en een factuur van € 49,95. Tenzij u Pharmaxx contacteert om de zending te stoppen.

Dergelijke praktijken vormen een gedwongen verkoop. U hebt deze producten niet expliciet besteld. En het is niet voldoende voor Pharmaxx om deze essentiële informatie in hun actievoorwaarden te (ver)stoppen. Dit is geen duidelijke en transparante verkoop zoals het moet zijn.

Bij gedwongen verkoop: geen betaling en geen teruggave

De Europese wetgeving is duidelijk: u kreeg een product dat u niet expliciet hebt besteld of aanvaard? Dan dient u dit niet te betalen en ook niet terug te sturen naar Pharmaxx.

We raden u toch aan Pharmaxx een e-mail (info@pharmaxx.be) te sturen om geen pakjes meer te ontvangen en de factuur te annuleren.

Brief ontvangen van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder?

In dat geval raden wij u aan: 

  1. de factuur niet te betalen. 
  2. het incassobureau of de gerechtsdeurwaarder aan te schrijven met de melding dat: 
    • u Pharmaxx reeds aanschreef met een betwisting van het abonnement en de factuur. 
    • u aandringt op een stopzetting van de invorderingsprocedure