De misleidende praktijken van Pharmaxx

Laatst aangepast op 06-06-23.

Pharmaxx promoot ‘gratis’ probeerpakketten. Interessant, toch? U bestelt zo’n probeerpakket. Helemaal gratis en vrijblijvend. U moet enkel verzendkosten betalen. Pharmaxx denkt daar anders over en meent dat u een betalend abonnement aanvaard hebt. Is dat terecht? En wat zijn uw opties?

Een gratis proefpakket? Nee, een betalend abonnement!

Pharmaxx, een Nederlands bedrijf dat tot voor kort ook een vestiging had in België onder de naam Caltexx, benadert actief de Belgische markt. Met advertenties op internet, per e-mail en telefonisch nodigt deze onderneming u uit om vrijblijvend hun voedingssupplementen te testen. U betaalt 8,95* euro voor verzend- en handelingskosten en het probeerpakket belandt in uw brievenbus.

Wat blijkt? Enige tijd later ontvangt u opnieuw een pakket. Deze keer voor de gepeperde prijs van 55* euro. Wellicht zag u de voorwaarden verbonden aan het proefpakket over het hoofd of werden die telefonisch niet of onvoldoende toegelicht. Door het bestellen van een proefpakket, tekent u volgens Pharmaxx automatisch in op een abonnement voor vervolgzendingen.

Afgedwongen verkoop

U bestelt het proefpakket per telefoon of op het internet? Dan gebeurt dat ‘op afstand’. En zo’n verkoopovereenkomst is enkel geldig als onder andere deze voorwaarden voldaan zijn:

  • Het aanbod is klaar en duidelijk.
  • U kent de totaalprijs voor het probeerpakket en het abonnement.
  • U hebt het aanbod en de totaalprijs uitdrukkelijk aanvaard.

Om het proefpakket te ontvangen, laat Pharmaxx u op het online bestelformulier deze melding aanklikken: “ik betaal alleen de € 8.95 verzend- en handelingskosten en ga akkoord met nevenstaande actievoorwaarden”*.

De uitleg over de vervolgzendingen en de prijs daarvan moet u niet aanklikken. Gaat u in op het testaanbod dan hebt u de vervolgzendingen en de prijs niet expliciet aanvaard. En het is niet voldoende om deze essentiële informatie in de actievoorwaarden te (ver)stoppen, zoals Pharmaxx doet.

Contacteert Pharmaxx u telefonisch? En gaat u enkel akkoord met een probeerpakket en de verzendkosten ervan. Maar was er geen sprake van een totaalprijs van én het probeerpakket én het opvolgend abonnement? Dan kunt u die totaalprijs en dat aanbod niet aanvaard hebben en is er geen geldige overeenkomst.

Ontvangt u toch betalende vervolgzendingen van Pharmaxx? In beide situaties is er sprake van een afgedwongen aankoop. We noemen dergelijke oneerlijke praktijken ook een ‘subscription trap’.

Bij gedwongen verkoop: geen betaling en geen teruggave

De Europese wetgeving is duidelijk: u kreeg een product dat u niet expliciet hebt besteld of aanvaard met andere woorden: u ontving een ongevraagde levering? Dan dient u dit niet te betalen en ook niet terug te sturen naar Pharmaxx.

We raden u toch aan Pharmaxx een e-mail ([email protected]) te sturen om geen pakjes meer te ontvangen en de factuur te annuleren. De voorbeeldbrief ‘Gratis stalen’ helpt u daarbij.

Brief ontvangen van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder?

In dat geval raden wij u aan: 

  1. niet te betalen.
  2. het incassobureau of de gerechtsdeurwaarder aan te schrijven met de melding dat:
  • u Pharmaxx reeds aanschreef met een betwisting van het beweerde abonnement en de factuur.
  • u aandringt op een stopzetting van de invorderingsprocedure.

Blijft Pharmaxx u toch nog lastigvallen? Een minnelijke oplossing via ECC-Net is in het verleden en ook nu nog niet gelukt, in tegenstelling tot wat Pharmaxx zelf beweert. Wij nemen dus geen nieuwe dossiers meer aan en raden u aan uw klacht te richten tot het Meldpunt indien u met onze tips niet verder kunt.

En wat met de producten die Pharmaxx aanbiedt?

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen gaf aan noch het bedrijf, noch de producten te kennen. De voedingssupplementen aangeboden door Pharmaxx zijn dus niet erkend door FAVV.

Update juni 2023

ECC België kaartte dit dossier aan bij de Belgische Economische Inspectie, wat uiteindelijk resulteerde in een actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Nederlandse Economische Inspectie. Pharmaxx heeft hen beloofd om te stoppen met het werven van klanten in België en Nederland en stuurt niet langer ongevraagde pakjes. Het gaat ook een deel van de consumenten compenseren. Goed nieuws dus! De volledige communicatie van ACM vindt u hier.

*Zoals vermeld op de website van Pharmaxx op 08/07/2021.