Nieuwe Britse intellectuele eigendomsrecht maakt Retrofurnish.com inoperationeel

Laatst aangepast op 15-12-16.

De online verkoop van copies van designmeubelen is de laatste jaren booming business. Toch zijn deze ontwerpen juridisch beschermd

Artistieke ontwerpen die industrieel uitgebaat worden waren tot voor kort gedurende 25 jaar beschermd in het Verenigd-Koninkrijk. Niet-industrieel uitgebate ontwerpen waren veel langer beschermd, nl. tot 70 jaar na het jaar van overlijden van de ontwerper. 

Vandaag maakt het Verenigd-Koninkrijk geen onderscheid meer. Alle artistieke ontwerpen, al dan niet industrieel uitgebaat, worden op dezelfde manier beschermd: tot 70 jaar na het jaar van het overlijden van de ontwerper. Dit betekent dat elke reproductie van een artistiek ontwerp, zonder instemming van de ontwerper, onwettig is. 

De aanpassing van de wet heeft verstrekkende gevolgen voor webwinkels zoals Retrofurnish.com. Omdat vele aangeboden kopies van designmeubelen nu langer beschermd zijn, is de kans groot dat deze webwinkels andere oorden zullen opzoeken of de boetiek zullen sluiten. 

Het Britse Retrofurnish.com kan door deze nieuwe wet geen nieuwe bestellingen meer aanvaarden, noch de geplaatste bestellingen leveren. 

Retrofunish raadt aan om contact op te nemen met uw financiële instelling. 

Weet wel dat u in België in principe een terugbetaling zal kunnen vragen wanneer u met de kredietkaart betaalde. Dit kan dan via www.mijnkaart.be.