Het Europees coronacertificaat

Laatst aangepast op 17-06-21.
Omdat de covid-19-maatregelen voortdurend wijzigen, kunnen wij de juistheid van deze informatie op datum van vandaag niet garanderen. Voor de meest recente informatie over reisvoorwaarden naar en van België kunt u terecht op de website info-coronavirus.be. Meer informatie over reizen naar andere Europese en Schengenlanden vindt u op reopen.europa.eu.

 

Het Europees digitaal coronacertificaat, ook wel EU-COVID-certificaat of coronapas genoemd moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw gemakkelijker maken. Het doel is om de voorwaarden voor reizen binnen de EU en de manier waarop informatie kan worden geverifieerd, te harmoniseren.

Waarom een COVID-certificaat?

Dankzij dit certificaat moet u, als u in de Europese Unie woont, niet in quarantaine en vermijdt u andere beperkingen op uw Europese reisbestemming.

Er zijn 3 types:

 • Vaccinatiecertificaat
  Bewijst dat u tegen COVID-19 ingeënt bent met minstens 1 prik.
 • Testcertificaat
  Bevestigt dat u een negatieve screeningtest aflegde.
 • Herstelcertificaat
  Bevestigt dat u hersteld bent van COVID-19 en mag ten vroegste 11 dagen na een eerste positieve COVID-test afgegeven worden.

Wat staat er op het COVID-certificaat?

Op de coronapas staat onder andere deze informatie:

 • een unieke en persoonlijke QR-code
 • uw naam
 • uitgiftedatum
 • informatie over uw vaccin (merk, aantal toegediende dosissen, …)
 • resultaat van de screeningtest

Hoe komt u aan het COVID-certificaat?

Het certificaat is gratis en zowel digitaal als op papier te verkrijgen.

In België hebt u verschillende opties:

 • via de CovidSafeBE-app
  Inloggen doet u met uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer of met een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme.
 • via de websites mijngezondheid.beMijn burgerprofiel, Brussels Gezondheids Netwerk en Réseau Santé Wallon.
  Hier kunt u uw COVID-certificaat downloaden en afdrukken als u het graag op zak steekt.
 • per post
  Contacteer de helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd:
 • Vlaanderen: 078 78 78 50
 • Brussel: 02 214 19 19
 • Wallonië: 071 31 34 93
 • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032

Goed om te weten: de coronapas is gratis, maar de kosten van screeningstests verschillen van land tot land. Wacht u nog op uw vaccinatie in België? U hebt vanaf 28 juni recht op 2 gratis screeningstests.

Hoe controleert u de toelatingsvoorwaarden van uw reisbestemming?

De EU-lidstaten mogen, tenzij dit noodzakelijk blijkt, geen bijkomende beperkingen opleggen zoals een quarantaine . Ze mogen wel een aantal regels (termijnen, soorten test, …) opleggen. Deze regels kunnen van land tot land verschillen. U kunt de reisvoorwaarden van uw reisbestemming controleren op reopen.europa.eu.

Wilt u naar België reizen, controleer de meest recente toegangsvoorwaarden voor België op de website info-coronavirus.be

En wat met uw kinderen

Kinderen jonger dan 6 jaar hebben geen certificaat nodig om binnen de EU te reizen. Voor kinderen tussen 6 en 18 jaar mogen de EU-lidstaten zelf de regels bepalen. Check dus de voorwaarden in het land van bestemming. Indien nodig moet een kind in deze leeftijdsgroep een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat meenemen op reis.

Hoe zit het met uw persoonsgegevens?

Het certificaat bevat alleen noodzakelijke persoonsgegevens. Ze worden uitsluitend gebruikt om toegang te krijgen tot de informatie in het certificaat en deze informatie te verifiëren. Dat kan enkel gedurende een periode van 12 maanden.

De gegevens in het certificaat worden verwerkt door de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van bestemming of door aanbieders van grensoverschrijdend personenvervoer. Ze kunnen onder geen enkele omstandigheid worden bewaard.

Ze worden niet uitgewisseld tussen de landen van vertrek, bestemming en doorvoer, met uitzondering van de sleutel om de echtheid van het te verzenden certificaat te verifiëren.

Meer informatie?

Hebt u nog vragen over het COVID-certificaat? U vindt wellicht het antwoord op de website covidsafe.be.

Nog andere vragen over het coronavirus en uw consumentenrechten? Neem een kijkje in onze FAQ coronavirus.