test - Nog geld tegoed van Blue Air? Zo vraagt u een betaling

Laatst aangepast op 18-04-23.

Het noodlijdende Blue Air heeft een insolventieprocedure gestart. Wie nog geld tegoed heeft van deze Roemeense luchtvaartmaatschappij kan een betalingsverzoek indienen bij de Roemeense rechtbank. Die maakt het u weliswaar niet gemakkelijk: zowel de aanvraag als de ondersteunende documenten moeten in het Roemeens verstuurd worden en u moet een gerechtelijke taks van 200 RON betalen. En terugbetaling is niet verzekerd.

Blue Air Aviation SA heeft op 21 maart 2023 een insolventieprocedure gestart bij de rechtbank van Boekarest. De Roemeense luchtvaartmaatschappij vertoeft al langer in moeilijke financiële papieren en houdt sinds het najaar van 2022 alle vliegtuigen aan de grond.

Hebt u nog geld tegoed van de luchtvaartmaatschappij? U hebt tot 25 mei 2023 de tijd om uw claim in te dienen. Weet wel dat de kans klein is dat u uw geld terugkrijgt.

U hebt nog geld tegoed van Blue Air?

Ging u vliegen met Blue Air en is uw vlucht geannuleerd? Of hebt u nog geld tegoed van Blue Air? U kunt uiterlijk tot 25 mei 2023 een aanvraag tot terugbetaling indienen bij:

Tribunalul București, Secția a VII-a Civilă
Splaiul Independenţei, nr. 319L, cladirea B
Sema Parc (Clădirea Bruxelles)
Bucuresti, Sector 6, 060044

met vermelding van het dossiernummer 8307/3/202.

De aanvraag moet u in het Roemeens indienen met dit formulier. Deze Engelse versie helpt u bij het invullen.

De originele aanvraag moet in tweevoud per aangetekende verzending met ontvangstbewijs verstuurd worden en moet vergezeld zijn van:

  • een ondertekende kopie van uw identiteitskaart met vermelding van ‘conform cu originalul’ (voor echt verklaard)
  • een ondertekende kopie van ondersteunende documenten, met vermelding van ‘conform cu originalul’ (voor echt verklaard). Bijvoorbeeld uw e-ticket, reservering, betalingsbewijs, informatie ontvangen van de handelaar over de annulering van vluchten, klachten verzonden naar de handelaar of andere instanties. Deze documenten moeten vergezeld zijn van een vertaling in het Roemeens door een beëdigde vertaler
  • het originele betalingsbewijs van de gerechtelijke taks (taxa judiciara de timbru) van 200 RON (+/- 40 euro)

De gerechtelijke taks kunt u per overschrijving betalen op rekening van Primaria Sector 3 Bucuresti. Vermeld daarbij de onderstaande informatie:

  • begunstigde: SECTORUL 3 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI,
  • fiscale code van de begunstigde: 4420465,
  • bank: BNSMB - TREZORERIA SECTOR 3,
  • IBAN: RO26TREZ70321070203XXXXX,
  • BIC: TREZROBU
  • mededeling: TAXA JUDICIARA TIMBRU – Dosar 8307/3/2023

Regelmatige updates zullen op de website van de rechtbank verschijnen (in het Roemeens).

Vliegticket betaald met kredietkaart?

Boekte u uw vliegticket(s) op de website van Blue Air en betaalde u met een kredietkaart? Vraag de uitgever van uw kredietkaart om een 'chargeback' met het formulier dat u vindt op www.mijnkaart.be.

U boekte een pakketreis?

De geannuleerde vlucht(en) werden als deel van een pakketreis geboekt? De reisorganisator is verantwoordelijk voor vervangend vervoer. U hoeft niets extra te betalen.

U beschikt over een reisverzekering?

Reisverzekeringen dekken dit scenario meestal niet. Dit betekent dat u geen terugbetaling van de ticketprijs of andere schade (bv. hotelreservaties, een alternatieve vlucht) krijgt. Vraag het voor alle zekerheid toch na bij uw verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie?

Hebt u hierover nog vragen of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze juristen.