Bieden op reizendeals.nl garandeert niet altijd de beste deals

Laatst aangepast op 28-02-23.

U bent online op zoek naar een aantrekkelijke reisaanbieding en belandt op reizendeals.nl? Opgelet met deze website want die neemt het niet altijd even nauw met de regels. Wij ontdekten drie handelspraktijken die niet volgens de regels van het Europese consumentenrecht zijn. We lichten ze u toe. Hebt u een probleem met reizendeals.nl. Dan kan u de overeenkomst met deze juridische argumenten betwisten.

Reizendeals.nl

1. Bieden betekent betalen … of toch niet?

Op de website reizendeals.nl, een veilingsite, kunt u bieden op reizen en weekendjes terwijl de klok tikt. Brengt u het laatste bod uit, net voordat de klok op nul staat? Dan hebt u aldus reizendeals.nl gewonnen … en hebt u de reis ook gekocht. Bieden op deze website is dus geen spelletje!

Weet dat bieden op een veiling betekent dat u aangeeft de reis aan het geboden bedrag te willen kopen. Net zoals bij een echte veiling sluit u een overeenkomst. En die moet u naleven. Dit is alleszins de visie van reizendeals.nl.

Europese regels stellen dat een aankoop definitief is zodra u op een bestelknop klikt die een duidelijke en ondubbelzinnige tekst bevat die aangeeft dat u verplicht bent om te betalen. Bv. ‘Nu betalen’, ‘Bestelling met betalingsverplichting’.

Welnu, de knop ‘Bied nu!’ geeft volgens ons niet op een duidelijke en ondubbelzinnige manier aan dat u verplicht bent om te betalen. Deze formulering is vaag en niet in lijn met de Europese wetgeving. Dit betekent dat het contract tussen u en reizendeals.nl niet geldig is. U hoeft dan ook niets te betalen.

2. Geen herroepingsrecht? Toch wel!

Bracht u iets te impulsief uw bod uit? En zou u graag gebruikmaken van uw herroepingsrecht van veertien dagen om de deal te annuleren? Volgens reizendeals.nl vallen pakketreizen niet onder het herroepingsrecht. En dat klopt.

Maar u koopt bij reizendeals.nl meestal geen pakketreis. Wel een voucher voor een pakketreis. In dat geval zijn de essentiële elementen van de zogenaamde pakketreis zoals de reisdata, accommodatie, en reservaties voor vervoer nog niet vastgelegd.

Voor een trip of accommodatie waarvoor nog geen datum is vastgelegd en waar de boeking dus nog moet gebeuren, een voucher dus, hebt u recht op herroeping. Vermits reizendeals.nl u niet correct informeert over het bestaan van dit recht, verlengt de wet uw bedenktijd tot 1 jaar en 14 dagen vanaf het sluiten van de overeenkomst.

Aankopen op onlineveilingen die voldoen aan alle voorwaarden van een openbare veiling zijn in principe definitief en kunt u niet herroepen. In de praktijk voldoen de veilingen van reizendeals.nl niet aan de voorwaarden. Dit levert meteen een tweede argument op waarom u wel herroepingsrecht hebt.

3. De prijs die u biedt is niet wat u echt moet betalen

De verkoper is verplicht om vóór u koopt te informeren over o.a. de totaalprijs, inclusief belastingen, bijkomende vergoedingen, toeslagen en andere kosten. Kunnen die redelijkerwijs niet worden berekend voordat u koopt, dan moet de verkoper aangeven welke bijkomende kosten nog voor uw rekening kunnen zijn.

Reizendeals.nl rekent vaak nog extra administratieve en reservatiekosten aan. En dat is in strijd met zijn informatieverplichting. Want die moeten opgenomen zijn in de totaalprijs.

Dringt de verkoper aan op betaling?

Was uw bod het hoogste maar niet de deal die u verwachtte? Stuur zo snel mogelijk, best binnen 14 dagen na ‘aankoop’, een e-mail naar [email protected] om het vermeende contract te betwisten. U kunt daarbij gebruikmaken van de juridische argumenten in dit artikel.

ECC tot uw dienst

Blijft reizendeals.nl u toch nog lastigvallen en betalingsherinneringen sturen? Dien uw klacht in via ons online klachtenformulier en wij gaan voor u aan de slag.