Vraag van de maand

Ik wil een overnachting boeken via Airbnb, maar hoorde dat er soms valse accommodaties worden aangeboden. Hoe trap ik niet in de val?

Op Airbnb zijn het meestal privépersonen die een kamer of woning te huur aanbieden aan wie op zoek is naar een plek om te overnachten op zijn reisbestemming. Airbnb is dus een tussenpersoon tussen de verhuurders en de gasten en heeft al miljoenen overnachtingen geregeld. Maar soms loopt het fout. Oplichters misbruiken het onlineplatform om fictieve accommodaties aan te bieden: de gast reserveert, betaalt en … heeft geen onderdak op zijn bestemming.

Oplichters gaan uiterst professioneel te werk. Ze bevestigen in de conversatie op Airbnb dat alles oké is en dat ze alles verder via e-mail zullen afhandelen. Het e-mailadres, de reserveringsbevestigingen en andere formulieren en vaak zelfs de website waarnaar gelinkt wordt, zien er zeer officieel uit mét het Airbnb-logo. Laat u echter niet misleiden en blijf op de website!

Om fraude te vermijden, gebruikt Airbnb een gecentraliseerd en beveiligd reservatiesysteem: alles van reservatie tot betalen gebeurt op de Airbnb-website. Wijk daar niet van af! Voer alle communicatie via het platform en betaal met kredietkaart via de beveiligde betaalpagina. Uit voorzorg betaalt Airbnb de verhuurder pas 24 uur na het inchecken van de gasten. Als u betaalt buiten het Airbnb-systeem, kunt u niet bij Airbnb terecht voor een terugbetaling. 

ECC België raadt aan de veiligheidstips op de Airbnb-website nauwgezet te volgen. Wordt u toch opgelicht? Dien dan klacht in bij de politie. Betaalde u met een kredietkaart? Betwist dan de transactie bij de uitgever van uw kaart.