Vraag van de maand

Ik ontving een betalingsaanmaning van Inter Payment Service en later van Lootsma & Partners die met inbeslagname van mijn bezittingen dreigen als ik de rekening van Holiday Deals niet betaal. Maar ik heb helemaal geen openstaande factuur. Wat nu?

ECC België ontvangt veel vragen over de agressieve praktijken van incassobureaus Inter Payment Service en Lootsma & Partners, die zogenaamd voor rekening van Holiday Deals en British Transasia niet-betaalde rekeningen innen. Consumenten klagen over intimiderende telefoontjes van Inter Payment Service, gevolgd door een betalingsherinnering per e-mail. Betalen ze niet (een aanzienlijk bedrag op een Turkse bankrekening!), dan volgt een zeer agressieve betalingsaanmaning van Lootsma & Partners. Beide incassobureaus dreigen met inbeslagname van bezittingen bij niet-betaling.

Enkel incassobureaus ingeschreven bij de FOD Economie, mogen in België in naam van bedrijven niet-betaalde schulden innen. Zijn ze niet ingeschreven, dan zijn hun praktijken illegaal. Inter Payment Service, noch Lootsma & Partners staan op deze lijst en kunnen u dus niets maken.

Welke erkende bureaus er wel op staan, leest u op de website van de FOD Economie.

Inter Payment Service en Lootsma & Partners geven beide postadressen in Nederland op. Toch zijn ze ook in Nederland niet opgenomen in het handelsregister. Omdat de website van Inter Payment Service eindigt op .be, heeft de Belgische Economische Inspectie de website kunnen sluiten.

Ook deurwaarders zijn gebonden aan specifieke regels. Zonder vonnis kunnen zij de betaling van een schuld niet afdwingen. Ontdek het verschil tussen de verschillende soorten invordering van een deurwaarder.

Ons advies

Ontvangt u telefoontjes en e-mails van zelfverklaarde ‘incassobureaus’ of deurwaarders die invorderen zonder vonnis? Negeer ze en betaal niet. FOD Economie en ECC België maakten een lijst van niet-betrouwbare incassobureaus.

Goed om te weten: weet dat deze malafide bellers met regelmaat van naam veranderen.  Heel recent kregen we ook klachten over beweerde incasso’s door Smits&Co, Coopmans Advocaten, Vanstraten, CJIIB-incasso, Activa Finance, Europe Collect, … Hebt u twijfels, check ook de website  www.oplichtersaandelijn.be of bel naar ECC België.