Mobiel bellen en surfen in Europa

Vandaag reizen gsm, smartphone of tablet gewoon mee. Met uw Belgische simkaart surfen, sms’en of mobiel bellen in het buitenland is doodnormaal.

Maar weet dan dat u dat niet doet via uw vertrouwde operator, maar via een operator in uw land van verblijf. Mobiel bellen en surfen in het buitenland heet ook roaming en heeft soms een prijskaartje. 

Sinds 15 juni 2017 zijn er nieuwe Europese regels waardoor mobiel bellen, sms’en en surfen in een ander Europees land* net evenveel kost als in België. Maar opgelet: controleer voor vertrek de bepalingen van uw operator. Sommige providers ontsnappen aan de opheffing van de roamingkosten. Andere passen een ‘beleid van redelijk gebruik’ toe. ECC België legt uit.

Reist u buiten Europa? Contacteer uw operator voor de roamingtarieven van toepassing op uw reisbestemming.

Geen roamingkosten meer in Europa

Sinds 15 juni 2017 betaalt u binnen Europa geen roamingkosten meer. Mobiel bellen, sms’en en surfen vanuit de 28 EU-landen*, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein kost net evenveel als in België.

Maar opgelet, soms roamt u zonder dat u er erg in hebt en ontvangt u alsnog een factuur die roamingkosten aanrekent. Ontdek wanneer.

Goed om te weten: Belt u mobiel vanuit België naar één van deze landen, dan betaalt u een internationaal tarief. Ontdek hierover meer.

Er zijn uitzonderingen

Uw abonnement of prepaidkaart bepaalt uw beltegoed, aantal sms’en en surfvolume. Ook in het buitenland. Tenzij uw provider dit anders bepaalt.

Opgelet: Sommige providers passen een ‘beleid van redelijk gebruik’ toe. De modaliteiten verschillen van de ene tot de andere operator. Maar allemaal moeten ze u hierover informeren zodra u de grens van een betrokken land* overgaat.

Overschrijdt u de tegoeden van uw abonnement of het ‘redelijk gebruik’? Dan gelden deze maximumtarieven:

 U belt 
 3,8 cent (+ binnenlandse prijs) / belminuut
 U wordt gebeld  1,38 cent (+ binnenlandse prijs) / belminuut
 u stuurt een sms  1,2 cent / sms
 u ontvangt een sms  gratis
 u surft, downloadt ...  0,9 cent (+ binnenlandse prijs) / megabyte

Intekenen op een abonnement bij een buitenlandse provider

Klant worden bij een buitenlandse operator kan in principe enkel als u ook regelmatig in dat land verblijft. Minimum twee maanden over een periode van vier maanden. Gebruikt u tijdens deze periode uw abonnement meer in het buitenland dan in het land waar u uw mobiele abonnement afsloot? Dan riskeert u dat de operator u extra kosten aanrekent, rekening houdende met de maximumtarieven. Dit geldt niet voor wie een geldige reden heeft (Erasmusstudenten, personen die beroepsmatig vaak in het buitenland zijn …)

Toch nog opletten!

Soms begint u, zonder dat u er erg in hebt, toch te roamen omdat uw toestel verbinding maakt met een niet-Europese zendmast. Want uw mobiele toestel verbindt altijd met de zendmast met het sterkste signaal. We geven u enkele voorbeelden mee.

  • Bent u dichtbij een buitengrens van de EU, dan staat de mast met het sterkste signaal misschien op grondgebied buiten de EU. In dat geval belt, sms’t en internet u op het netwerk van een niet-EU provider en betaalt u het roamingtarief dat uw operator voor dat land aanrekent.

    Bent u bv. dichtbij de Zwitserse grens in Italië of Oostenrijk? Dan bestaat de kans dat u uw vakantiekiekjes via een Zwitserse provider verstuurt én betaalt.

  • Niet alle landen in Europa behoren tot de EU. Voor mobiel bellen uit deze landen** betaalt u nog altijd roamingkosten. 

  • Ook wanneer u met de boot tussen verschillende EU-landen reist, riskeert u meer te betalen voor uw mobiel verbruik. Zodra een boot buiten het bereik is van de zendmasten op het vaste land, maakt uw mobiele toestel verbinding met een satelliet. En verbindingen via de satelliet zijn duur. Contacteer uw provider voor de tarieven.

U kunt dit voorkomen door de roaming-optie uit te schakelen in de instellingen van uw toestel.

Een klacht? Wat nu?

Uw provider heeft u teveel aangerekend? Stuur hem een schriftelijke klacht. Meestal vindt u een klachtenformulier op zijn website.

Ontvangt u een negatief antwoord? Doe beroep op de ombudsdienst voor telecommunicatie die u gratis helpt om uw klacht minnelijk op te lossen. 

Nog vragen over roaming? Kijk even op de website van Uw Europa of het Belgische BIPT.

Hebt u in het buitenland een tweede verblijf? En wordt u rechtstreeks klant bij een lokale provider? Dan wilt u wellicht weten of u uw factuur kunt betalen via uw Belgische bankrekening. ECC België informeert u hier.

* 28 EU-landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (Frans Guyana, Martinique, Guadeloupe, Mayotte en La Réunion zijn inbegrepen), Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (de Azoren en Madeira zijn inbegrepen), Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje (de Canarische eilanden zijn inbegrepen), Tsjechië en Zweden.

** Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeid¬≠zjan, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kosovo, Macedonië, Moldavië, Monaco, Montenegro, Oekraïne, Rusland, San Marino, Servië, Turkije, Vaticaanstad, Wit-Rusland, Zwitserland