Uw digitale film- of muziekabonnement gaat met u mee op reis in Europa

U hebt een betalend abonnement op digitale muziek of filmdiensten? Of u bent geabonneerd op een sportzender of filmkanaal? Dankzij de Europese regels over grensoverschrijdende portabiliteit van online-inhoudsdiensten in de interne markt kunt u ook op reis in een ander EU-land genieten van uw favoriete muziek of series. En dit op voorwaarde dat u tijdelijk in het buitenland verblijft.

Goed om te weten: Gebruikt u een gratis digitaal abonnement dan mag de aanbieder zelf kiezen of hij de dienst wil aanbieden in het buitenland.

Sinds het afschaffen van de roamingtarieven in de EU, betaalt u voor uw dataverbruik in Europa niet meer dan thuis. Dat is dus mooi meegenomen als u in een ander EU-land gebruik wilt maken van uw digitale abonnementen en wilt streamen of downloaden. Maar opgelet: sommige telecomproviders passen een ‘beleid van redelijk gebruik’ toe. Informeer u hierover bij uw operator.

Verplichtingen voor de aanbieder

De aanbieder moet zich aan een aantal voorwaarden houden:

  • Hij moet de dienst op dezelfde manier aanbieden als in de lidstaat waar u het abonnement hebt afgesloten.
  • Hij moet dezelfde inhoud, dezelfde reeks, hetzelfde aantal toestellen, hetzelfde aantal gebruikers en dezelfde functionaliteiten aanbieden.
  • Hij mag u hierbij geen extra kosten aanrekenen!

Enkele voorbeelden

U hebt een betalend abonnement op Netflix, Spotify of op een live-streamingsdienst van sportevenementen?

Als u tijdelijk in een ander EU-land verblijft, hebt u toegang tot uw digitale abonnementen. Het serie-, film- en muziekaanbod is hetzelfde als in België. Verder zal Netflix of Spotify u hiervoor geen extra kosten aanrekenen. Ook uw favoriete sportwedstrijden kunt u elders in Europa volgen.

Andere voorbeelden zijn: Apple Music, iTunes, Deezer, Amazon Prime Video, UniversCiné, Stievie Premium, Yelo Play, HBO now, …