Een reis winnen? En wat als er meer achter zit?

Wie droomt er niet van om gebeld te worden met de boodschap dat u een gratis reis naar Turkije gewonnen hebt. Een weekje gratis genieten onder de Turkse zon, geweldig toch. Tenzij men meer van u verwacht dan bruinen in uw luie strandstoel. Wat als het cadeau een vergiftigd geschenk blijkt te zijn?

Gratis? Duur betaald!

Klanten met cadeautjes verleiden, is een veelgebruikte verkoopstechniek en bestaat al vele jaren in België, vooral in de meubelsector. Ook buitenlandse firma’s maken er gebruik van, zoals Turkse bedrijven actief in de vakantiesector.

Wees voorzichtig en aanvaard geen vergiftigd geschenk. Gratis bestaat niet. Eenmaal aangekomen op de vakantiebestemming, neemt de reisorganisator u op sleeptouw naar lokale ambachtelijke bedrijven van sieraden, tapijten, lederwaren, .... Met agressieve en misleidende verkoopstechnieken proberen verkopers u tot kopen te verleiden. Vaak tegen te hoge prijzen.

De verkooptruc: “U hoeft niet meteen te betalen. Een voorschot volstaat. Het saldo kunt u na thuiskomst overschrijven.” Dit doet ons vermoeden dat de werkelijke waarde van de aankopen waarschijnlijk niet hoger is dan het betaalde voorschot.

Tips

Krijgt u een herinnering om het saldo te betalen? Probeer te bewijzen dat de waarde van uw aankopen niet overeenstemt met de totale prijs die de verkoper vraagt. Als u sieraden hebt gekocht, laat ze dan schatten door een juwelier en stuur een kopie van deze schatting naar de verkoper om uw weigering om het saldo te betalen te staven.

Krijgt u een cadeaureisje aangeboden? Probeer meer te weten te komen over het bedrijf dat de reis organiseert. Lees aandachtig alle ontvangen documentatie. Bekijk de website van het bedrijf en zoek naar beoordelingen op het internet. En vooral: een cadeau is in principe gratis. De schenker mag niets in ruil verwachten.

Twijfelt u? Neem contact op met ECC België.