Aankopen op internet betalen

Enkele kliks en alles is in kannen en kruiken? Inderdaad, iets online kopen en via internet betalen verloopt eenvoudig en supersnel.

Helaas is het niet altijd zonder risico. ECC België legt u uit hoe u op het internet kunt betalen met een gerust hart.

Kies voor veilige online betaalmogelijkheden 

De meest populaire online betaalmogelijkheden zijn de kredietkaart en de overschrijving. Aan beide methodes zijn er voor- en nadelen:

  • Overschrijving: u bent zeker dat enkel het toegestane bedrag van uw rekening zal gaan. Maar deze methode biedt geen enkel mogelijkheid tot terugbetaling in geval van niet-levering van uw producten of bij faillissement van de verkoper.
  • Kredietkaart: door uw kaartnummer aan de verkoper te geven, zou deze technisch gezien een ander bedrag kunnen afhouden. Gelukkig bent u beschermd tegen dit soort misbruik dankzij de charge back-procedure.

U wordt gevraagd om via geldtransfer te betalen? Weigeren! Deze betaalmethode wordt graag gebruikt door oplichters omdat ze niet beveiligd is. 

Welke online betaalmogelijkheden u ook aangereikt krijgt: wees voorzichtig en bevestig uw betaling pas als u er zeker van bent dat de kust veilig is!

Lees zeker ook onze brochure "Betalen op het internet". 

Goed om te weten: betaalt u een onlineaankoop op een Belgische website? Dankzij de dubbele authenticatie is die extra beveiligd. Enkel de cijfers van uw bankkaart invoeren, volstaat niet langer. Ontdek wat die tweefactorauthenticatie precies is.

Via internet betalen: Neem uw voorzorgen

Het internet wemelt van rechtgeaarde handelaars en boeiende aanbiedingen, toch is het ook een speeltuin voor fraudeurs. Laat u dus zeker nooit verleiden door een aanbod dat te mooi is om waar te zijn. Hier enkele tips:

  • Kies geen te gemakkelijke code voor uw bankkaart.
  • Bewaar uw pincode niet bij de kaart.
  • Installeer degelijke antivirussoftware en update die geregeld.
  • Een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook!
  • Negeer spammails di u vragen naar een bankrekeningnummer of code, ook al oogt die betrouwbaar of lijkt hij verstuurd door een organisatie die u kent.
  • Koop op veilige websites, waarvan het webadres voorafgegaan wordt door 'https' (met de 's' van secure) in plaats van 'http' of waarbij het logo van een hangslotje verschijnt.

Ontdek ook de andere adviezen van ECC België over veilige betalingen van en naar Europese landen.