Op reis naar het buitenland? Dit zijn enkele to do’s die u best niet vergeet!

Laatst aangepast op 29-07-20.
Omdat de covid-19-maatregelen voortdurend wijzigen, kunnen wij de juistheid van deze informatie op datum van vandaag niet garanderen. Voor de meest recente informatie over reisvoorwaarden naar en van België kunt u terecht op de website info-coronavirus.be. Meer informatie over reizen naar andere Europese en Schengenlanden vindt u op reopen.europa.eu.

To do voor vertrek

Wie deze zomer reisplannen naar het buitenland heeft, controleert best voor vertrek op de website van de FOD Buitenlandse Zaken of hij welkom is op zijn reisbestemming en onder welke voorwaarden. Dit geeft de FOD Buitenlandse zaken aan met kleurcodes. Hou deze nauwlettend in het oog. En wat die kleurcodes betekenen voor uw rechten als reiziger, ontdekt u hier.

To do voor (terug)reis naar België

Reist u naar België of keert u terug na een verblijf in het buitenland? Met het vliegtuig, per boot, trein, bus of wagen? Dan moet u:

  • het laatste reisadvies lezen van het land waaruit u afreist. Komt u uit een ‘rood’ land? Dan moet u bij aankomst in België in quarantaine.
  • binnen 48 uur voor aankomst in België het Passenger Locator Form (PLF) invullen

Wijzigt binnen de 14 dagen een van de gegevens die u invulde op dit formulier, dan moet u een nieuw formulier indienen.

Wie moet dit formulier invullen?

  • alle personen van 16 jaar en ouder
  • die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven
  • en die langer dan 48 uur in België blijven

Ook bv. vrachtwagenchauffeurs van internationaal transport die aan de hierboven vermelde voorwaarden voldoen moeten een PLF invullen. 

Personen jonger dan 16 jaar moeten vermeld worden op het PLF van de begeleidende volwassene.

Hebt u nog vragen over uw reizen naar het buitenland tijdens deze coronatijden? Misschien vindt u het antwoord hier of in deze lijst met veelgestelde vragen.

Laatste update: 29/07/2020