In 't kort

Laatst aangepast op 27-06-23.
  • In de aanloop naar de zomervakantie hebben online reisbureaus eDreams ODIGEO (eigenaar van o.a. eDreams, Opodo, Go Voyages, Travellink, and Liligo), Etraveli Group (eigenaar van Mytrip, GotoGate, Flybillet, Flightnetwork, Supersavetravel, seat24 and Travelstart) en Kiwi.com zich ertoe verbonden consumenten beter te informeren over hun rechten bij annuleringen van vluchten. Ook beloven zij dat ze consumenten geannuleerde tickets sneller zullen terugbetalen, nl. binnen 7 dagen na ontvangst van het geld van de luchtvaartmaatschappijen. Dat is het resultaat van besprekingen tussen de Europese Commissie, het netwerk van nationale autoriteiten voor consumentenbescherming (CPC-netwerk) en de betrokken reisbureaus, geïnitieerd door ECC-Net op basis van de vele klachten over het thema.

  • Frankrijk verbiedt voortaan korte binnenlandse vluchten op trajecten die met de trein in minder dan 2:30 uur te bereiken zijn. Hiermee neemt Frankrijk een stap vooruit om de doelstellingen van de Green Deal te behalen. De Green Deal, een ambitieus plan van de Europese Unie, beoogt een klimaatneutraal Europa tegen 2050.

  • Wie gebruikmaakt van de Franse snelwegen, weet dat hij daarvoor ‘péage’ betaalt. Maar opgelet: voor het eerst heeft Frankrijk een snelweg zonder slagbomen of tolpoortjes maar waarvoor u wel moet betalen: de A79 tussen Montmarault en Digoin - bijgenaamd La Bourbonnaise. Deze snelweg herkent u aan het bord ‘Péage Flux Libre’. Betalen kan online, bij een van de automaten langs het traject of met een elektronische tolbadge die u vooraf koopt. Zwartrijders riskeren een boete tot 375 euro.

  • Koopt u diensten online (bv. renovatie van uw elektriciteitsinstallatie), en werden die uitgevoerd nog voor het verstrijken van uw bedenktermijn van 14 dagen? Maar eigenlijk wou u de overeenkomst herroepen? Misschien hoeft u dan helemaal niets te betalen. Dat is het zo als de verkoper u voor of bij het sluiten van het contract niet schriftelijk informeerde over uw herroepingsrecht. Zo oordeelde recent het Europees Hof van Justitie.

  • De Economische Inspectie van de FOD Economie ontving in 2022 bijna 52.000 meldingen over misleidende handelspraktijken en oplichting. Dat is een stijging met 8,25% in vergelijking met het jaar ervoor. Phishing, meldingen over ongewenste telefoontjes en verkoopfraude vormen de top 3.

  • De zomer is het festivalseizoen bij uitstek. In België maar ook in andere Europese landen. Onze gouden raad: koop enkel een ticket bij de officieel erkende verkopers van het evenement. Kon u geen ticket bemachtigen? Laat u niet vangen door frauduleuze doorverkopers. In België is georganiseerde doorverkoop verboden. Maar dat is niet overal in Europa zo. Ook buitenlandse websites kunnen tickets aanbieden voor evenementen in België. Opgelet dus zo waarschuwt de FOD Economie die een stijgende trend van meldingen rond ticketfraude merkt.